Menu
Zoek

Hoe gevaarlijk is het als ik iets met ethyleenoxide heb gegeten?

Als je een keer iets eet waar meer ethyleenoxide in zit dan is toegestaan, levert dat niet meteen gezondheidsrisico’s op. Maar als je vaak en langdurig grote hoeveelheden van deze stof binnenkrijgt, is dit mogelijk wel schadelijk voor je gezondheid. Vaak en langdurig betekent dat je het meerdere jaren vrijwel dagelijks hebt binnengekregen. Bij dieren zijn proeven gedaan en dan zie je schadelijke effecten in de maag. En bij grote hoeveelheden kunnen tumoren ontstaan.

Wat is ethyleenoxide?

Ethyleenoxide is een stof met verschillende toepassingen. Vaak wordt ethyleenoxide als desinfectiemiddel gebruikt tegen bacteriën en schimmels. In de Europese Unie is het niet toegestaan om deze stof als bestrijdingsmiddel te gebruiken in voedsel.

Welke producten kunnen te veel ethyleenoxide bevatten?

Ethyleenoxide komt bijvoorbeeld voor in producten waarin het bindmiddel johannesbroodpitmeel (E-nummer: E410) is verwerkt. Voorbeelden zijn ijs, crackers en dressings. Het middel is ook aangetroffen in producten met sesam. Sinds september 2020 hebben bedrijven in Nederland talloze levensmiddelen teruggeroepen die te veel ethyleenoxide bleken te bevatten.

In Europa gelden strenge regels voor ethyleenoxide. Producten die worden teruggeroepen bevatten meer van de stof dan is toegestaan, maar het gaat nog steeds om kleine hoeveelheden. Terugroepacties zijn veelal uit voorzorg.

In de wet is vastgelegd hoeveel ethyleenoxide in een voedingsmiddel mag zitten. Deze grenswaarde is maximaal 0,1 milligram per kilogram product. In Nederland en in andere landen van de EU mogen bedrijven geen voedingsmiddelen verkopen die meer ethyleenoxide bevatten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.

Terugroepactie

Is er een terugroepactie van een product dat jij in huis hebt? Volg dan altijd het advies op. Eet het product niet en breng het terug naar de winkel, je krijgt dan je geld terug. Mocht je zelf iets tegenkomen, dan kun je dit melden bij de NVWA en de fabrikant.

Bedrijven zijn verplicht om een levensmiddel zo snel mogelijk uit de handel te halen en terug te roepen als de voedselveiligheid in het geding is.

Ben je zwanger?

Maak je geen zorgen om jezelf en je ongeboren kind als je een product met ethyleenoxide hebt genomen. Ook niet als je dit 9 maanden lang dagelijks hebt gedaan. Ethyleenoxide is pas schadelijk als je meerdere jaren grote hoeveelheden hebt binnengekregen. In de teruggeroepen producten zitten vaak hele kleine hoeveelheden.

Dus stel dat je 9 maanden een supplement hebt genomen dat is teruggeroepen, is dit niet gelijk schadelijk. Ook niet voor je kind.

Johannesbroodpitmeel voor gebruik in babyvoeding

Johannesbroodpitmeel kun je nog steeds gebruiken, ook voor de babyvoeding. Producten met te veel ethyleenoxide worden uit de handel gehaald of teruggeroepen. Als je toch een keer johannesbroodpitmeel hebt gebruikt waar de stof mogelijk in zit, dan hoef je je niet direct zorgen te maken. De schadelijke effecten kunnen optreden als je echt langere tijd heel veel ethyleenoxide binnen hebt gekregen.

Vragen en antwoorden over dit onderwerp

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.