Er komt wel eens per ongeluk een stukje glas, plastic of metaal in voedsel terecht. Vaak wordt het product dan door de fabrikant uit de winkel gehaald, of teruggeroepen bij de consument. Het kan gebeuren dat je er toch van eet of drinkt. Dat kan gevaarlijk zijn, maar je hoeft je niet direct zorgen te maken.
Bloeden door scherpe stukjes glas, plastic of metaal in eten
Als je een stukje glas of een scherp stukje plastic of metaal binnenkrijgt, dan merk je dat meestal direct in je mond. Het kan gevaarlijk zijn. Scherpe stukjes kunnen je gebit, mond, keel of maagdarmkanaal beschadigen. Als je verder niets merkt, hoef je je geen zorgen te maken en poep je het vanzelf weer uit. Zie je wel bloed en voel je bijvoorbeeld dat het blijft steken? Neem dan contact op met de huisarts. Bel in ernstige gevallen altijd 112.
Verslikken door stukjes in eten
Wat grotere stukjes van bijvoorbeeld plastic of metaal in eten kunnen gevaarlijk zijn, omdat ze tot verslikking kunnen leiden. Hele grote stukken ontdek je waarschijnlijk wel, en dan ben je op tijd gewaarschuwd om het product niet te eten. En als het een heel klein stukje was en je hebt er niks van gemerkt tijdens het doorslikken, poep je het vanzelf weer uit.
Kleinere stukjes in eten vallen niet gelijk op en kunnen soms tot vervelende situaties leiden. Vaak worden deeltjes van 7 mm of groter gezien als een gevaar voor de consument. Voor baby’s of kleine kinderen is dat zelfs vanaf 2 mm.
Wat doe je bij verslikken?
Als een stukje klem komt te zitten bij het slikken, kan dit leiden tot verslikken. Bij een lichte verslikking los je het meestal zelf weer op, en moet je hooguit hoesten of braken. Bij een ernstige verslikking moet de blokkade worden opgeheven. Bel in zo’n geval 112 en verleen eerste hulp. Lees precies wat je kunt doen bij het Rode Kruis.
Terugroepactie
Is er een terugroepactie van een product wat jij in huis hebt? Volg dan altijd het advies op. Eet of drink het product niet en breng het terug naar de winkel, je krijgt dan je geld terug.
Mocht je zelf iets tegenkomen, dan kun je dit melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en bij de fabrikant.
Bedrijven zijn verplicht om maatregelen te nemen om te voorkomen dat er vreemde delen in hun product terechtkomt.