Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt:
verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie.
Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.
Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Plakvlees of 'gelijmd' vlees
Sommige biefstukken die in de winkel te koop
zijn, zien eruit als 1 stuk, maar kunnen toch zijn samengesteld uit
verschillende stukken vlees. Er zijn dan eiwitten of enzymen toegevoegd
die gebruikt mogen worden als ‘plaksel’. Op het etiket staat dan: ‘samengesteld
uit stukjes vlees’. Op deze manier kunnen
bacteriën toch aan de binnenkant van het vlees terechtkomen. Daarom kun je dit vlees het beste doorbakken.
Geen rauw vlees voor kwetsbare groepen
Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangeren wordt afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken.
Ben je zwanger en wil je echt graag een keer een vlees uit 1 stuk van runderen of varkens (varkenshaas, biefstuk) rosé eten? Vries het vlees dan minimaal 4 dagen in bij -12 graden (of 3 dagen bij -20 graden) en let erop dat het geen ‘plakvlees’ of vlees dat is geïnjecteerd is. ‘Plakvlees’ kun je herkennen doordat op het etiket staat ‘samengesteld uit stukjes vlees’. Als het onduidelijk is of het gaat om plakvlees of vlees dat geïnjecteerd is, dan kun je beter kiezen voor goed doorbakken. Bewerkt vlees zoals hamburger of een gehaktbal moet je altijd goed doorbakken.
Video
Waarom is het verstandig om kip niet rauw te eten? Dat leggen we je uit in onderstaande video.