Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is de combinatie kruidenpillen en medicijnen gevaarlijk?

Sommige kruidenpillen kunnen de werking van medicijnen versterken of verzwakken. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Kruidenpillen of kruidenpreparaten zijn gemaakt van planten of kruiden die bekend staan om een bepaald effect. Sommige middelen zouden bijvoorbeeld eetlustremmend, kalmerend of slaapopwekkend zijn. Ook worden kruidenpillen soms gebruikt om af te vallen of om je beter te kunnen concentreren. Meestal zijn de effecten van deze kruiden op de gezondheid niet goed onderzocht. Bekende voorbeelden van deze kruidenpillen zijn valeriaan, knoflook en sint-janskruid, maar ook ginseng en kurkuma (geelwortel) vallen hieronder.

Combinatie met medicijnen

Kruidenpreparaten kunnen invloed hebben op de werking van medicijnen. Zo kan sint-janskruid de werking remmen van medicijnen die de afweer onderdrukken, en die medicijnen zijn belangrijk bij chemotherapie. Een ander voorbeeld: knoflookpillen hebben een remmend effect op de bloedstolling en kunnen de werking van antistollingsmiddelen (bloedverdunners) versterken. Het gevolg daarvan kan zijn dat het bloed te weinig stolt waardoor er bloedingen kunnen ontstaan.

Welke kruidenpreparaten kunnen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden?

De volgende 10 kruidenpreparaten zijn onderzocht door het RIVM en kunnen mogelijk de werking van medicijnen beïnvloeden:

  • Amerikaans ginseng (Panax quinquefolius)
  • Kruidenpreparaten met knoflook (Allium sativum)
  • Danshen of rode salie (Salvia miltiorrhiza)
  • Mariadistel (Silybum marianum)
  • Geelwortel (Curcuma longa)
  • Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
  • Ginkgo of Japanse notenboom (Ginkgo biloba)
  • Sint-janskruid (Hypericum perforatum)
  • Kruidenpreparaten met groene thee (Camellia sinensis)
  • Valeriaan (Valeriana officinalis)

De gezondheidsrisico’s kunnen variëren van niet ernstig tot ernstig. Dat hangt af van het type, de sterkte en hoeveelheid van het kruidenpreparaat en het medicijn. Meer informatie is te vinden op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Overleg met arts

Gebruik je medicijnen en wil je een kruidenpreparaat gebruiken? Overleg dan áltijd met je arts of apotheker.

Hoe zit het dan met keukenkruiden?

Kruiden die je in de keuken gebruikt om eten meer smaak te geven, zoals kurkuma, vallen niet onder kruidenpreparaten. De hoeveelheden die je gebruikt zijn veel kleiner dan in een pil of tablet. En ook een kopje groene thee of thee met ginseng kan geen enkel kwaad.