Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is fles- en potjesvoeding veilig voor mijn baby in verband met chloraat?

Flesvoeding en babyvoeding kun je veilig aan je kind geven. Er is strenge wetgeving van hoeveel chloraat in fles- en babyvoeding mag zitten. Onderzoek laat zien dat in sommige gevallen meer chloraat in flesvoeding of babyvoeding zit dan de wettelijke norm. Maar dit is niet gelijk een probleem voor je baby.

Fles- en babyvoeding geef je maar een korte tijd. De normen voor fles- en babyvoeding zijn strenger dan bij gewone voeding. Er zit een veiligheidsmarge in: bij een overschrijding is het niet gelijk slecht voor de gezondheid van je baby. De baby wordt er niet ziek van en daarom kun je flesvoeding en potjesvoeding veilig geven.

Er is dan ook voor het Voedingscentrum geen reden om flesvoeding of babyvoeding, zoals opvolgmelk of een groentehapje af te raden.

Flesvoeding kun je veilig geven

Wat is chloraat?

Chloraat is een zout van chloorzuur. Het kan ontstaan als bijproduct tijdens het schoonmaken van de fabriek met desinfectiemiddelen met chloor. Desinfectie is nodig om besmetting met bacteriën of virussen tegen te gaan. Maar door het schoonmaken kan chloraat in kleine hoeveelheden (resten) in voedsel komen. Dus ook in flesvoeding of babyvoeding. Er zijn strenge normen voor hoeveel resten chloraat achter mag blijven in ons eten en drinken.

Waar zit chloraat in?

Resten van chloraat kunnen door het schoonmaken in de fabriek in verschillende producten terechtkomen. Ook kan in sommige E-nummers chloraat zitten.

In Nederland zit in drinkwater nauwelijks chloraat. In veel andere landen is drinkwater een grote bron waardoor mensen chloraat binnenkrijgen. Dit komt omdat in veel landen chloor wordt gebruikt voor de desinfectie van het drinkwater. In Nederland is dit niet het geval. Toch levert water wel een bijdrage aan de inname van chloraat, omdat kleine hoeveelheden voorkomen in het milieu en we dagelijks veel water binnenkrijgen.

Vroeger werd chloraat gebruikt als onkruidverdelger, maar dat mag nu niet meer in Europa.

Wat staat in de wet?

In de Europese wet staat dat maximaal 0,01 milligram per kilo eindproduct chloraat mag achterblijven in baby- en peutervoeding. Dit is een strengere norm dan voor gewone voeding. En deze norm geldt dus ook voor potjesvoeding en flesvoeding, waarbij de flesvoeding is aangelengd met water. Uit controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat flesvoeding of potjesvoeding boven deze norm uit kan komen.

Hoe erg is het dat soms meer chloraat in fles- en potjesvoeding zit dan mag?

Dat is natuurlijk ongewenst, maar niet gelijk een probleem. Krijgen baby’s tot 1 jaar veel van deze flesvoeding of potjesvoeding dan kunnen ze meer chloraat binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grens (toelaatbare dagelijkse inname). De toelaatbare dagelijkse inname geeft aan hoeveel je levenslang elke dag binnen mag krijgen zonder dat dit slecht is voor je gezondheid.

Maar omdat de periode van flesvoeding en potjesvoeding geven veel korter is dan levenslang, is de verwachting niet dat dit voor baby’s negatieve effecten op de gezondheid zal geven. De grenzen zijn zeer streng en bieden voldoende bescherming. Ook al zou je baby in de kindertijd iets meer chloraat binnenkrijgen dan die grens. Daarom kun je baby’s deze voeding veilig geven.

Bureau Risicobeoordeling & onderzoek geeft aan dat de norm van 0,01 milligram per kilo eindproduct voldoende is om jonge baby’s zo veel mogelijk te beschermen. Fabrikanten moeten eraan werken om de resten chloraat nog verder omlaag te brengen.

Is chloraat slecht voor de gezondheid?

In Nederland is het risico van ziek worden door chloraat in voeding heel erg klein. Alleen als je tientallen jaren achter elkaar te veel chloraat binnenkrijgt dan kan het effect hebben op de schildklier. Dat komt doordat chloraat de opname van jodium remt. Vooral mensen met een schildklierafwijking of mensen met een (ernstig) jodiumtekort kunnen door te veel chloraat klachten krijgen.

Als je éénmalig veel te veel chloraat binnenkrijgt, dan kan het leiden tot schade aan rode bloedcellen. Maar zo’n hoeveelheid krijg je via de voeding of het drinkwater niet binnen.