Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan ik veilig zilverkaarssupplementen slikken bij overgangsklachten?

Als je supplementen met zilverkaars slikt bij overgangsklachten, neem dan maximaal 40 mg per dag. En gebruik het niet langer dan 6 maanden. Risicogroepen zoals zwangeren, ouders die borstvoeding geven, kinderen, en mensen met een leveraandoening of borstkanker worden afgeraden zilverkaars te nemen.

Wat is zilverkaars?

Zilverkaars is een kruidenpreparaat dat wordt gebruikt tegen overgangsklachten. Denk aan opvliegers en hevig transpireren. Soms wordt het aanbevolen bij menstruatieklachten, of om weeën op te wekken.

Zilverkaars is een plant die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Andere benamingen zijn cimicifuga racemosa, actaea racemosa, (tros)zilverkaars en vrouwenwortel. Je kunt ook de Engelse vertaling ‘black cohosh’ tegenkomen.

Waar kun je zilverkaars kopen?

In Nederland kun je producten met zilverkaars kopen in (natuur)winkels, drogisterijen en webshops. Producten die de extracten van de wortel(stok) van zilverkaars bevatten, zijn te koop als kruidenpreparaat, kruidenextract of supplement. Je kunt ze kopen in de vorm van capsules, tabletten en vloeistof.

Wat zijn bijwerkingen van zilverkaars?

Bij het bijwerkingencentrum Lareb zijn klachten binnengekomen na het slikken van supplementen met zilverkaars. De klachten varieerden van pijn in de borst of buik, diarree en misselijkheid tot bloedingen of ernstige leveraandoeningen. In de meeste gevallen hadden mensen supplementen met een hoge dosering zilverkaars geslikt.

Hoeveel zilverkaars kun je veilig slikken?

Slik niet meer dan 40 mg zilverkaars per dag en gebruik het maximaal 6 maanden. Uit onderzoek van Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO) blijkt dat je dan geen verhoogd gezondheidsrisico loopt. Wil je het langer slikken, neem dan contact op met een arts.

Is zilverkaars veilig als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kinderen en zieken?

Nee, zilverkaars is niet voor iedereen veilig te gebruiken. De volgende groepen worden daarom afgeraden supplementen met zilverkaars te gebruiken:

  • Zwangeren
  • Als je borstvoeding geeft geven
  • Kinderen
  • Mensen met een leveraandoening (of die een leveraandoening hebben gehad)
  • Mensen die een behandeling ondergaan tegen borstkanker of andere hormoonafhankelijke tumoren (of die hiervoor een behandeling hebben gehad)
  • Mensen die overgevoelig zijn voor de actieve bestanddelen van zilverkaars

Er is geen informatie bekend over veilig gebruik bij deze groepen, neem deze middelen daarom niet.

Hoe kan ik zien hoeveel zilverkaars er in een supplement zit?

Op het etiket zie je hoeveel zilverkaars er in het supplement zit. Let op dat de dagdosering niet meer dan 40 mg is. Deze dagdosering staat in de tabel waarin ook de vitamines en mineralen staan, of onder een apart kopje. Zilverkaars vind je soms ook onder een andere naam, zoals ‘cimicifuga racemosa’ of ‘zilverkaarsextract’.

Staat het gehalte per pil of dragee vermeld? Kijk dan hoeveel tabletten per dag worden aanbevolen. Als er in 1 tablet 20 mg zilverkaars zit, en je moet er 2 per dag slikken, dan is de dagdosering 40 mg.

Wat kan ik doen bij klachten na het slikken van een zilverkaarssupplement?

Mocht je klachten krijgen na het slikken van een voedingssupplement met zilverkaars, neem dan contact op met je arts. Je kunt je klacht ook melden bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Helpt zilverkaars tegen overgangsklachten?

Het is onvoldoende bewezen dat supplementen met zilverkaars werken tegen overgangsklachten. Wel zijn er een aantal onderzoeken die laten zien dat er een lichte afname is van overgangsklachten (met name opvliegers). Maar er is onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van zilverkaars voor het verminderen van de hoeveelheid en ernst van opvliegers en andere overgangsklachten.