"De overgang is geen keuze, wel hoe je ermee omgaat."
Monique begeleidt als voedingsdeskundige en leefstijlcoach vrouwen in de overgang. Ze richt zich bewust op deze doelgroep, omdat ze tijdens de overgang
zelf ervaarde dat je met voeding en leefstijl veel verschil kunt maken. “Ik help vrouwen in de overgang om de regie over hun eigen gezondheid en vitaliteit
weer terug te krijgen.”
Aandacht voor de overgang
“Vrouwen merken gemiddeld zo rond hun 46ste
de eerste tekenen van de overgang”, vertelt Monique. “Een leeftijd waarop veel
vrouwen een druk leven hebben, met een carrière, een gezin en soms ook
mantelzorg. Klachten die vaak voorkomen tijdens de overgang zijn stemmingswisselingen,
slaapproblemen, gewichtstoename en vermoeidheid. Vrouwen wijten deze klachten
vaak aan stress en lopen er lang mee door.”
Wat ook niet helpt is dat de overgang vaak een
onderwerp is waar mensen negatief over denken, zo ervaart Monique. “Dat maakt
het voor vrouwen in de overgang niet altijd makkelijk om het bespreekbaar te
maken en er actief mee aan de slag te gaan.”
Voeding en leefstijl van belang
Veel mensen zijn zich niet bewust van de
invloed die de hormonale veranderingen van de overgang hebben op de gezondheid.
Zo hebben vrouwen na de overgang een hoger risico op botontkalking en
osteoporose. Monique vertelt: “Door aanpassingen in je voeding en leefstijl kun
je echt een verschil maken. Voor je botten is het bijvoorbeeld belangrijk om
vitamine D te gaan slikken. Daarnaast is het goed om erop te letten dat je via
je voeding voldoende calcium binnenkrijgt en dat je voldoende beweegt.”
Patronen doorbreken
Monique ziet vaak dat vrouwen al jarenlang een
vast eet- en leefpatroon hebben. De uitdaging is om die ingesleten patronen
onder de loep te nemen en aan te passen aan de nieuwe situatie. “De overgang is
een goed moment om je als vrouw af te vragen of je huidige leefstijl en
voedingspatroon bijgestuurd moeten worden. Ik gebruik
vaak de Eetmeter om mijn cliënten een voedingsdagboek bij te laten houden. Ze
kunnen dit makkelijk met mij delen zodat ik kan kijken waar mogelijke
verbeterpunten zitten. Daar gaan we dan samen mee aan de slag.”
Wetenschap & praktijk
In haar werk zet Monique haar
wetenschappelijke achtergrond op een praktische en persoonlijke manier in. “Ik
vind het belangrijk dat wat ik doe gebaseerd is op gedegen wetenschappelijke
inzichten. Maar minstens zo belangrijk vind ik het om goed te luisteren naar de
vrouwen die ik begeleid. Ik wil goed aansluiten bij hun behoeftes. Elke vrouw
heeft haar eigen mogelijkheden tot verbetering. En als ze die ontdekt en ze
voor haar gaan werken, dat is iets heel moois.”
Weer de regie in handen
Na afloop van een traject ziet Monique bij de
meeste vrouwen een duidelijke verbetering en is de impact van de overgang op
hun leven minder groot. “Vrouwen hebben aanpassingen gemaakt in hun voeding
waardoor ze gewicht zijn verloren en/of minder opvliegers hebben. Maar het is
breder”, zegt Monique. “Het resultaat is dat vrouwen weer meer grip hebben op
hun leven in deze overgangsfase met allerlei uitdagingen, en zich er beter toe
verhouden.”
Voedingstips bij de
overgang
Een tip die Monique wil
meegeven aan vrouwen in de overgang: “Eet elke dag 3 gezonde maaltijden met
aandacht. Een gezonde maaltijd levert je de voedingsstoffen die je nodig
hebt en als je eet met aandacht voel je wanneer je verzadigd bent. Je eet dan
niet te veel maar genoeg om tussendoor minder ongezonde dingen te snoepen of te
gaan snaaien.”
Nog een tip: meer groente
eten. “In groente zitten veel goede voedingsstoffen, zoals vezels en allerlei
vitamines en mineralen. Vezels geven een verzadigd gevoel, wat mooi meegenomen
is omdat vrouwen in de overgang vaak toch iets minder moeten gaan eten.”
En wat eet Monique zelf?
“Ik ontbijt doordeweeks met magere kwark,
muesli, geroosterde noten en zaden. Daarbij neem ik een vitamine D supplement
en drink ik water en thee. En ik eet ook altijd fruit bij het ontbijt. Met de
lunch eet ik vaak een restje van de vorige avondmaaltijd of 3 volkoren
boterhammen. Vaak met halvarine en kaas of met hummus en tomaat. Ik drink een
beker karnemelk of water en neem ook met de lunch een stuk fruit.”
Naast veel groente zet Monique 1 keer per week
peulvruchten en vis op het menu. “Het is soms een uitdaging iets te maken wat
iedereen in het gezin lekker vindt, maar ik maak graag een traybake. Zo kan ik
nog wat werk doen terwijl het eten zichzelf bereidt. In de weekenden koken we
samen uitgebreid en bak ik graag iets zoets. Ik kies voor eten dat ik echt
lekker vind, zoveel mogelijk vers en zelf bereid.”