Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Marijke viel 12 kilo af

Toen Marijke vanuit een dorpje in Drenthe naar Amsterdam verhuisde om op zichzelf te wonen, kwam ze wat kilo’s aan. Toen ze stopte met roken ging het hard. In 2013 geleden ging de knop om. Ze ging bewuster eten en paste haar eetgedrag aan. We spraken haar toen ze 29 was in 2017. In 2024 spraken we haar weer. Het lukt haar om op gewicht te blijven. Hoe ze afviel én op gezond gewicht bleef? Lees haar verhalen.

Marijkes verhaal in 2017

Voeding is belangrijk voor Marijke. Haar moeder leerde haar al vroeg wat gezonde voeding is. Haar vader had een moestuin, daar aten ze vaak van. “Af en toe mochten we frisdrank en wat chips, maar verder aten we vrij normaal.” Toen Marijke als volwassen vrouw naar Amsterdam verhuisde voor haar werk, veranderde haar leven. Van een redelijk gestructureerd leven op het platteland naar werkborrels en feesten met wijntjes en hapjes. In die tijd stopte ze na 10 jaar met roken. Gevolg: Haar gewicht nam toe.

Stopsignaal

Zelf heeft ze wel een verklaring. ”Toen ik nog rookte nam ik na het eten een sigaret. Dat was het signaal: het eten is klaar. Maar toen ik gestopt was, miste ik dat en at ik door. Eigenlijk was ik helemaal niet bewust bezig met eten. Ik at gewoon omdat ik het lekker vond. Overdag viel het mee, want op mijn werk had ik het druk, dus was het makkelijker om niet te veel te eten. Maar ’s avonds vond ik het moeilijk."

Onrust

"Ik voelde vaak een soort onrust, ontdekte ik. Een soort rusteloosheid: wat zal ik eens gaan doen, ik verveel me. Dan ging ik even in de kast kijken en dan zag ik weer wat lekkers. Ik had het soms al direct na het eten. Mijn man zei dan: ik snap niet dat je nu alweer wat kan eten. Maar dan had ik mijn eten gehad, hartig, en dan dacht ik: nu wil ik iets zoets. ”

Proberen om af te vallen

Ze probeerde om af te vallen, maar haar pogingen slaagden niet. “Op een gegeven moment was ik zoveel aangekomen, ik zag mezelf op foto’s en was ontevreden. Ik zat niet meer lekker in mijn vel, letterlijk en figuurlijk. Ik ging sporten, maar ik had geen puf. De huisarts zei dat dat kwam door het stoppen met roken”.

marijke viel 12 kilo af door bewuster te gaan eten

Feestjes

"Met feestjes at ik echt wel een stukje taart maar gewoon een klein stukje. Ik at 1 bitterbal en een handje chips in plaats van 3 bitterballen en zes hapjes. Dat dat lukte kwam vooral omdat ik mezelf voor ik iets nam, afvroeg waarom ik het wilde eten. Had ik er echt zin in? Of was het eerder een gewoonte of verveelde ik me? Als ik daarbij stilstond, kon ik iets makkelijker laten staan.”

Etiketten lezen

Marijke kookte altijd al voor zichzelf, maar ging in deze periode op zoek naar alternatieven voor pakjes en zakjes. Ze ging meer koken met verse producten en werd zich bewuster van de etiketten. “Vooral suiker, daar lette ik op. En nog steeds.” Haar energie keerde terug toen ze afviel. “Ik voelde me een stuk beter, ik werd weer mezelf.”

Rauwkost

Een specifieke tip wil Marijke wel delen: “Wat mij enorm hielp bij het afvallen, was rauwkost bij het avondeten. Zo voelde ik me meer voldaan. Ik sportte veel en had soms echt trek. Maar als ik rauwkost at, had ik daarna minder trek in lekkere dingen.”

Zwangerschaps'cravings'

Tijdens de zwangerschap van zoon Siem (1) kwam Marijke 17 kilo aan. “Toch heb ik me goed weten te beheersen. Ik had ’s avonds vaak trek in blauwe M&M’s, met die gepofte rijst erin. Maar in plaats van uit de zak te eten, nam ik een klein schaaltje.” 7 weken na de geboorte van Siem waren de zwangerschapskilo’s er weer af. Ze zit weer op haar gewicht van voor de zwangerschap. “Ik gaf borstvoeding, dat zal wel geholpen hebben. Maar ik at ook heel gezond en ik kwam snel weer in mijn goede ritme."

Geen tijd om te snoepen

"Na 10 maanden ben ik weer gaan hardlopen, dat doe ik nu 2 keer in de week. Siem maakt het me ook wel makkelijk: meestal neem ik hem mee naar verjaardagen en feestjes. En dan ben ik zo druk bezig met hem dat ik geen tijd heb om te snoepen of te snacken.”

Belangrijk inzicht

“Speciale diëten heb ik nooit gevolgd, in superfoods geloof ik niet. Soms zeggen mensen: als ik minder dan 2 kilo per week afval dan doe ik het niet want het gaat te langzaam. Maar je moet er wel wat voor doen. Het is niet een of ander trucje. Afvallen duurt gewoon lang als je het goed wil doen. Wat ik mensen zou aanraden die willen afvallen is: ga bewuster eten. Als je trek gaat, ga eens na bij jezelf waarom je nu wil eten. Ik hoef nu niet meer af te vallen van mezelf. Soms merk ik dat ik wat meer eet, en dank denk ik: waarom doe ik dat nu? Dat helpt me nu nog steeds. Ik heb geleerd dat je moet nadenken voor je iets in je mond stopt.”

Marijke’s dagmenu

“Ik ontbijt niet veel, 2 volkoren crackers, 1 met kaas en 1 met jam of appelstroop. Tussendoor ’s ochtends neem ik fruit, of een cracker. Tussen de middag eet ik 2 of 3 broodjes. Ik heb altijd een pot pindakaas zonder suiker, en iets van kipfilet of kaas. ‘s Middags weer fruit. ’s Avonds eten we op tijd met Siem, een uur of 6. We eten altijd veel groente. Als ik ’s avonds trek heb neem ik soms een bakje yoghurt met fruit of een schaaltje rauwkost. Of ik neem een klein koekje, eentje mag van mezelf.”

Marijke in 2024

Nog een zwangerschap en jaren later is ze nog steeds op gezond gewicht. "Ik sport 3 keer in de week en voel me hier goed bij. Ook heb ik kleine gezonde veranderingen ingevoerd destijds die ik nog steeds doe, zoals ontbijten met Skyr, fruit en noten, volkoren pasta in plaats van witte pasta en vaker korte wandelingen gedurende de dag."

Ups en downs

Het gaat momenteel met ups en downs. "Als ik eenmaal gezond bezig ben, ben ik heel gedisciplineerd en gaat het vooral doordeweeks heel goed. In het weekend wil ik dan wat losser zijn, maar op dit moment kan ik niet 1 stukje chocolade te nemen zonder de hele reep op te eten en daarna op zoek te gaan naar een zak chips."

Hoe gaat ze om met de ups en downs? "Ik vind het lastig, maar ik probeer te accepteren dat die erbij horen. Na een down niet denken dat alles verpest is, maar het gewoon weer oppakken en verder gaan. Fietsen leerde je ook met vallen en opstaan. Soms geef ik er dan maar gewoon aan toe en start op maandag opnieuw. Er gebeurt momenteel veel in mijn leven, dus ik probeer op dit vlak niet zo streng te zijn voor mezelf."

Steun uit de omgeving

Meestal ervaart Marijke steun uit haar omgeving. "Soms vind ik het lastig wanneer mensen zeggen dat ik er toch goed uit zie, niet dik ben en niet moet zeuren. Maar ik wil voor mezelf op een bepaald gewicht blijven en dit zit dan aan de bovengrens van een gezond BMI. Als ik het allemaal loslaat weet ik dat ik toch weer boven die grens kom en dat wil ik niet. Ik voel me lekker in mijn lijf bij 72 kilo (daar zit ik nu een paar kilo boven), dus ik blijf daar toch naar streven. Gelukkig zijn de meeste mensen steunend en hebben veel mensen er ervaring mee."

Kleine veranderingen maken verschil

Wat wil ze andere mensen meegeven die op gezond gewicht proberen te blijven? "Dat het niet altijd makkelijk is, zeker niet met alle dagelijkse verleidingen die je tegenkomt. Maar kleine veranderingen zijn ook belangrijk en maken een verschil. En vooral wanneer het even niet zo goed gaat: bedenk dat je het daarna gewoon weer op kan pakken. Sta jezelf toe om af en toe wel gewoon de teugels te laten vieren, het leven moet wel leuk blijven.

Ook afvallen?