Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Jeanette paste haar leefstijl aan

Nadat Jeanette 100 kilo op de weegschaal zag staan ging de knop om. "Ik schrok er echt van en besefte dat er nu wel iets moest gaan gebeuren. Zelfs de trap oplopen was zwaar en dat wilde ik niet meer. Ik zei altijd wel dat ik mijn gewicht prima vond, maar diep van binnen was dat niet zo." Jeanette viel maar liefst 38 kilo af. Wij spraken haar in 2018 over hoe zij dit bereikt heeft. In 2023 ontmoetten wij haar weer en vertelde ze hoe ze het volhoudt.

Jeanette in 2023

Jeannettes verhaal in 2018

Nadat Jeanette de knop had omgezet begon ze met zoeken op internet. De wil om af te vallen was er, maar de vraag was alleen hoe. “Op internet kun je allerlei diëten vinden. Zelf heb ik er ook een aantal geprobeerd. Veel diëten zijn zo extreem, dat houd je niet vol. Dan val je af, maar het lukt vervolgens niet om op gewicht te blijven. Ik wilde zoveel mogelijk gewoon normaal blijven eten. Ik begon met kleine stapjes. Na een tijdje zag ik al resultaat en dat werkte motiverend."

Mijn Eetmeter

“Via via hoorde ik over Mijn Eetmeter. Ik ben dat gaan proberen en kreeg hierdoor inzicht in wat ik binnenkreeg en wat ik verbruikte. Ik at te weinig groente en te veel snacks. Zo at ik bijvoorbeeld heel veel drop. Iedere dag ben ik met behulp van Mijn Eetmeter een planning gaan maken voor de volgende dag. Dat heb ik 2 jaar gedaan. De uitdaging was om van alle voedingsstoffen niet te veel, maar ook niet te weinig binnen te krijgen."

Dat was soms best puzzelen, geeft Jeanette toe. “Maar al snel zag ik resultaat. Het afvallen ging eigenlijk vanzelf. Na driekwart jaar was ik terug in maatje 40-42 en dat zonder iets te hoeven laten staan. Ik at gewoon 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes, maar hield mijn calorie-inname goed in de gaten.”

Verandering van smaak

“Doordat ik anders ging eten merkte ik dat mijn smaak veranderde. Vroeger liep ik in de supermarkt naar het chips- en snoepschap voor iets lekkers, terwijl het water me nu in de mond loopt bij het zien van een verse ananas. Het groente- en fruitschap is veel aantrekkelijker geworden. Ik kan écht genieten van gezond eten. Op een regenachtige dag kan ik ontzettend zin hebben in soep en dan ga ik dat zelf maken. Vroeger had ik dat veel te veel werk gevonden. Nu weet ik dat koken helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. Binnen 20 minuten kun je een gezonde maaltijd op tafel zetten.”

Ongezond eten

“Tijdens mijn afvalperiode kwam ik weleens op verjaardagen en gingen mensen er al bijna vanuit dat ik geen taart nam. Maar dat deed ik wel, soms zelfs 2 stukjes omdat ik beide soorten taart wilde proberen,” vertelt Jeanette lachend. “Mensen snapten het niet; je bent toch aan het afvallen?! Maar zulke dingen wilde ik wel blijven doen. Soms kocht ik een zakje snoep. Dan wel de kleinste, maar af en toe moeten die dingen kunnen. Zo blijft het ook haalbaar."

Bewegen

Om zich fitter te voelen besloot Jeanette om naast het aanpassen van haar eetpatroon ook naar de sportschool te gaan. “Ik deed altijd al aan paardrijden, maar ik had totaal geen conditie. Toen ik met mijn nekhernia bij de fysio kwam, ben ik daar gaan sporten. Dit was toevallig ook een triatlonvereniging en zo ben ik daar eigenlijk per ongeluk ingerold. Bij een triatlon doe je aan zwemmen, fietsen en hardlopen. Maar elke dag intensief trainen is niet nodig om af te vallen. Alles wat je beweegt is goed. Doe iets wat je echt leuk vindt. Zo leuk dat je ook gaat op momenten dat je niet zoveel zin hebt.”


Finish triatlon

Beter in haar vel

Door af te vallen ging Jeanette letterlijk en figuurlijk beter in haar vel zitten. “Mensen in mijn omgeving merkte op dat ik positiever was. En ook ikzelf merkte dat ik anders ging denken over het leven. Nu besef ik veel meer dat ik nu leef en nu wil genieten. Je weet niet wat de toekomst brengt. Ik denk niet zoveel meer na over later. Ik wil nu de dingen doen die ik wil doen, voor zover dat mogelijk is natuurlijk.”

Jezelf iets lekkers gunnen

Maar af en toe ongezond eet Jeanette ook zeker nog. “Vroeger at ik gewoon te veel. Ik at zo een zak chips leeg in het weekend. Als ik nu zin heb in een frietje, dan gun ik mezelf dat ook af en toe. Dan ga ik naar een hele goede frietzaak en haal ik een frietje mét mayonaise. Of af en toe een pizza. Ik let de rest van dag dan wel op wat ik eet, want anders krijg ik te veel zout en vet binnen. Zo houd ik alles in balans en daar gaat het om. Je moet niet én friet én chips én cola nemen. Je maag raakt er in de loop van de tijd ook aan gewend. Nu zit ik na een paar lekkere dingen vol en hoef ik niet meer.”

Jeanette in 2023

Wij hebben Jeanette opnieuw gesproken. Zij vertelt hoe het nu met haar is en hoe het haar is gelukt om op gewicht te blijven. "Het gaat goed met mij. Ik heb niet hele erge dips of zoiets. Ik schommel op jaarbasis wel regelmatig met gewicht. De ene dag heb ik meer zin in wat ongezonds, dan de andere dag. Ik ben op dit moment weinig bezig met de weegschaal. De broek zit nu wel wat strakker. Dat is echt mijn graadmeter, want dan weet ik dat ik weer even moet gaan opletten. Maar ik ga niet elke dag op de weegschaal staan.’’

Prijzen Jeanette

Jeannette eet nu meer plantaardig

Jeanette begon met minder vlees eten. Het supermarktvlees werd ingeruild door af en toe een stukje vleesvervanger. "Melk viel bij mij nooit echt goed, dus wilde ik daar ook graag mee gaan minderen. Maar wat kon ik dan nog wel eten?" Jeanette heeft toen een online cursus gevolgd over waar je op moet letten wanneer je meer plantaardig wil gaan eten.

Altijd een doel

Jeanette vertelt dat ze eigenlijk altijd wel een doel heeft. “Zo blijft het leuk en dan kan ik ergens naar toe werken. Mijn doel is eigenlijk altijd sportgericht. Van een korte triatlonafstand tot een hele triatlon. Ook is het voor mij belangrijk dat ik mijn eetpatroon goed aanpas op wat ik doe. Ik word ook een dagje ouder en mijn lichaam heeft minder nodig. Ik blijf het dan belangrijk vinden dat ik niet te veel binnenkrijg, want ik wil nooit meer terug naar hoe het ooit was.”

Ook vindt Jeanette het heel erg belangrijk dat ze gewoon triatlons kan blijven lopen. Wanneer ze veel zwaarder zou zijn, dan moet ze dat extra gewicht ook allemaal meenemen.


Jeanette voordat ze is afgevallen

Iets doen wat echt werkt voor jou!

"Ik heb sinds dat ik zoveel ben afgevallen echt veel mooie dingen mogen doen." De triatlons vormen daarin nog altijd een hoogtepunt. Ze had nooit verwacht dat ooit te gaan doen of überhaupt te kunnen. Uiteindelijk heeft Jeanette ervoor gekozen zichzelf uit te dagen en het gewoon te gaan doen. Dat heeft enorm goed uitgepakt.

"De triatlons werkten echt voor mij. Ik moest meer op mijn voeding letten om fit te blijven. Deze combinatie van bewegen en voeding was voor mij perfect om dit vol te houden en conditie op te bouwen. Als je wilt beginnen met afvallen, kies dan voor iets waar je blij van wordt en wat binnen jouw levensstijl past. Je moet jezelf willen veranderen."

Mensen kijken Jeanette vaak vol verbazing aan wanneer ze vertelt dat zij diegene is die op het paard zit op de foto. Ze kunnen niet geloven dat ze zo is veranderd. "Laatst kwam er een collega naar mij toe en zij vertelde mij dat ik echt haar voorbeeld ben. Dat is toch wel héél bijzonder. Ook daar doe je het voor."

Wil jij ook afvallen?