Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn voedingssupplementen met isoflavonen of fyto-oestrogenen slecht voor je gezondheid?

Sommige vrouwen slikken voedingssupplementen met isoflavonen of fyto-oestrogenen, omdat ze zouden helpen tegen overgangsklachten. Er is niet voldoende bewijs dat deze supplementen ook echt helpen. Wel kunnen supplementen met hoge doseringen mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze kunnen ook bijwerkingen geven zoals vaginale bloedingen en leverontsteking.

Gebruik deze supplementen dus liever niet, of alleen in overleg met je (huis)arts of apotheker.

Supplementen met isoflavonen of fyto-oestrogenen kun je beter niet nemen

Wat zijn isoflavonen of fyto-oestrogenen?

Isoflavonen (ook wel fyto-oestrogenen genoemd) horen bij de flavonoïden (antioxidanten). Ze zijn van nature aanwezig in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen, zoals soja. Isoflavonen hebben een hormonale (oestrogene) werking. Flavonoïden uit voeding zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Maar krijg je hoge doseringen binnen, bijvoorbeeld via supplementen, dan zijn zouden ze mogelijk wel schadelijk kunnen zijn.

Bijwerkingen voedingssupplementen met fyto-oestrogenen

Het Bijwerkingencentrum Lareb, het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen, heeft in 2019 meldingen binnengekregen van bijwerkingen van voedingssupplementen met fyto-oestrogenen uit hop, soja, zilverkaars, rode klaver, grote engelwortel, monnikenpeper en kudzu. Het ging daarbij om bijwerkingen als vaginale bloedingen na de overgang of leverontsteking.

Mogelijke effecten op de gezondheid

Supplementen met hoge doseringen aan isoflavonen zouden mogelijk kunnen leiden tot een verhoogd risico op borstkanker. Het is echter nog niet duidelijk hoe groot het risico hierop echt is. Daarvoor moet meer onderzoek gedaan worden. Ook kunnen hoge doseringen isoflavonen tijdens de zwangerschap mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van geslachtsorganen van het kind. Het gebruik van supplementen met isoflavonen wordt daarom afgeraden.