Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Zwangerschap en baby Moet ik extra vitamine D slikken als ik zwanger ben? Gaat er iets veranderen aan de vitamine K-toediening bij baby’s? Wat kan ik eten bij zwangerschapsmisselijkheid en overgeven? Ik ben zwanger en voel me zo moe. Wat kan ik eten? Ik ben zwanger en houd veel vocht vast. Wat kan ik doen? Wat kan ik eten bij brandend maagzuur tijdens de zwangerschap? Wat kan ik eten bij verstopping tijdens mijn zwangerschap? Wat zijn de symptomen van zwangerschapsdiabetes? Wat kan ik eten bij bloedarmoede tijdens de zwangerschap? Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap? Kan ik vegetarisch eten tijdens de zwangerschap? Moet ik foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap? Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap? Mag ik tonijn eten als ik zwanger ben? Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig light-frisdrank drinken? Kan ik honing eten als ik zwanger ben? Kun je haring eten als je zwanger bent? Welk ijs kan ik veilig eten als ik zwanger ben? Moet ik multivitamines slikken tijdens de zwangerschap? Is het erg als ik iets heb gegeten dat bedorven is tijdens mijn zwangerschap? Wat zijn de voordelen van omega 3- en omega 6-vetzuren als je zwanger bent? Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben? Mag ik alcoholvrij bier (0 tot 0,1%) drinken tijdens mijn zwangerschap? Wat moet ik doen als ik ziek word van eten tijdens mijn zwangerschap? Is af en toe een wijntje schadelijk als ik zwanger ben? Is alcohol in eten schadelijk voor kinderen of zwangeren? Zijn geitenmelk en sojadrink geschikt voor mijn baby? Geef ik bij elk huiltje van mijn baby een nieuwe voeding? Ik heb last van stuwing. Wat kan ik doen? Wat kan ik doen aan tepelkloven? Wat kan ik doen bij een verstopt melkkanaaltje of borstontsteking? Ik heb een hoge melkproductie. Wat kan ik doen? Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding? Wat is de beste babyvoeding? Wat is goed broodbeleg voor je baby? Wat zijn gezonde eetgewoonten voor mijn kind? Hoe bouw je vaste voeding voor je baby op? Wat voor pap kan ik geven aan mijn baby? Hoe kan ik oefenhapjes voor mijn baby goed bewaren en ontdooien? Is een sabbelzakje geschikt voor mijn baby? Mag mijn kindje al kruiden hebben? Is potjesvoeding gezond om te geven? Van welke melk kan ik pap maken voor mijn baby? Welke vragen over voeding kan ik stellen op het consultatiebureau? Is de Rapley-methode veilig voor mijn baby? Wanneer mag mijn baby brood eten? Is borstvoedingsthee veilig om te drinken tijdens mijn zwangerschap of als ik borstvoeding geef? Kan ik mijn baby veilig flesvoeding geven in verband met minerale oliën? Gezond gewicht voor baby's Welk kinderservies kan ik gebruiken voor mijn baby, dreumes of peuter? Kan ik te veel soja binnenkrijgen als ik zwanger ben? Hoe kan ik veilig donormoedermelk geven aan mijn baby?
Zwangerschap en baby

Kan ik te veel soja binnenkrijgen als ik zwanger ben?

In sojaproducten zitten zogenaamde isoflavonen. Als je hier tijdens de zwangerschap hoge doseringen van binnenkrijgt, kan dit mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van de baby. Uit voorzorg geldt er het advies om een hoge inname te beperken.
In sojaproducten zitten zogenaamde isoflavonen. Als je hier tijdens de zwangerschap hoge doseringen van binnenkrijgt, kan dit mogelijk negatieve invloed hebben.

Hoeveel sojaproducten kun je nemen?

Vervang je zuivel door een plantaardig alternatief? Neem dan niet meer dan 4 glaasjes of schaaltjes (150 ml) sojadrink/yoghurt per dag. En eet daarnaast maximaal 2 keer per week andere sojaproducten, zoals tofu, tempé of sojabonen. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel isoflavonen binnenkrijgt. Zwangere vrouwen die zuivel gebruiken, kunnen gerust tofu, tempé of sojabonen eten bij de warme maaltijd.

Neem geen supplementen met isoflavonen als je zwanger bent.

Wat zijn isoflavonen of fyto-oestrogenen?

Isoflavonen (ook wel fyto-oestrogenen genoemd) horen bij de flavonoïden (antioxidanten). Ze zijn van nature aanwezig in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen. Sojabonen en producten gemaakt van sojabonen bevatten relatief veel isoflavonen.

Flavonoïden uit voeding zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Maar krijg je hoge doseringen isoflavonen binnen, bijvoorbeeld via supplementen, dan zouden ze mogelijk wel schadelijk kunnen zijn. Voor zwangere vrouwen geldt uit voorzorg het advies om ook een hoge inname van isoflavonen via de voeding te voorkomen.

Mogelijke effecten voor het ongeboren kind

Isoflavonen hebben een licht hormonale (oestrogene) werking en kunnen de placenta passeren. Uit dierstudies blijkt dat een hoge inname van isoflavonen tijdens de zwangerschap mogelijk invloed heeft op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van de baby.

Uit voorzorg wordt de Franse veilige bovengrens van inname gehanteerd (maximaal 1 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag) voor zwangere vrouwen. Een vrouw van 63 kg zou dus maximaal 63 mg isoflavonen per dag moeten binnenkrijgen. Deze grens bereik je alleen als je elke dag veel producten met soja eet. Denk aan elke dag bijvoorbeeld 310 gram tofu, of 230 gram sojabonen, of 610 milliliter sojadrink.

Advies tijdens de zwangerschap

Vervang je zuivel door een plantaardig alternatief? Neem dan niet meer dan 4 glaasjes of schaaltjes sojadrink/yoghurt per dag. En kies voor een sojadrink/yoghurt die is verrijkt met calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Ook tijdens de zwangerschap blijft een verrijkte sojadrink/yoghurt de meest volwaardige zuivelvervanger. Andere plantaardige alternatieven bevatten vaak te weinig eiwit en/of voedingsstoffen. Omdat sojadrink in tegenstelling tot koemelk geen jodium bevat, is het wel goed om te letten op je jodium inname.

Neem daarnaast niet vaker dan tweemaal per week andere sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel isoflavonen binnenkrijgt als je zwanger bent. Voor zwangere vrouwen die zuivel gebruiken, is het geen probleem om vaker een vleesvervanger op basis van soja, zoals tofu, tempé of sojabonen, te eten. Je komt dan niet aan de bovengrens voor isoflavonen.

Neem geen supplementen met isoflavonen als je zwanger bent.