Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is de beste babyvoeding?

In de eerste 6 maanden is borstvoeding de beste babyvoeding. Maar het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven. Flesvoeding is dan het alternatief.

In de eerste 6 maanden is borstvoeding de beste babyvoeding. Flesvoeding is een goed alternatief.

Voordelen borstvoeding

  • Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby de eerste 6 maanden nodig heeft. Alleen van vitamine D en K heeft je baby extra nodig.
  • Borstvoeding beschermt de baby tegen ziekten. Er zitten afweerstoffen en andere werkzame stoffen in.
  • Baby’s ervaren minder pijn, bijvoorbeeld wanneer ze een hielprik krijgen, als ze direct daarna borstvoeding krijgen.
  • Borstvoeding beschermt je kind mogelijk tegen overgewicht op latere leeftijd.

Flesvoeding (kunstvoeding) geven

Geef je flesvoeding (kunstvoeding) aan je baby? Dan maakt het eigenlijk niet uit welk merk je kiest. Want wat er precies in moet zitten staat in de wet. Kunstvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’. Wanneer deze term op de verpakking staat, bevat het alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Vitamine D heeft je baby nog wel extra nodig.

De eerste hapjes

Wat je geeft aan babyvoeding verandert langzaamaan wanneer je begint met het geven van eerste hapjes. In de periode van 4 tot 6 maanden kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Ze komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Met het geven van oefenhapjes ga je door tot je kindje 8 maanden is. Vanaf 8 maanden vervang je vervolgens langzaamaan de borstvoeding of flesvoeding voor echte maaltijden.