Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hapjes uitbreiden (6 tot 8 maanden)

Vanaf 6 maanden bouw je verder op wat je kindje de afgelopen maanden geleerd heeft met het eten van oefenhapjes. Met oefenhapjes heeft je kind kunnen wennen aan verschillende smaken en het happen van een lepel. Vanaf 6 maanden heeft je kindje vaste voeding ook echt nodig naast de borst- of flesvoeding.

Hoe bouw je de vaste voeding op?

Geleidelijk vervang je de borst- of flesvoeding, tussen 6 en 8 maanden voor vaste voeding. Dit kun je doen door vanaf 6 maanden de oefenhapjes verder uit te breiden tot een volledige maaltijd. Een voorbeeld van een maaltijd is wat groente met aardappel of rijst en een beetje vlees of vis.

Welke voeding nog niet?

Je kindje mag bijna alle gezonde producten eten die je zelf ook eet. Maar sommige dingen kun je beter nog niet geven aan je baby, zoals rauw vlees, rauwe vis of rauw ei, leversmeerworst of leverpaté, kaas en honing.

Wennen aan grovere stukjes

Prak het hapje met een vork. Begin eerst met geprakte hapjes, die je vervolgens steeds wat minder fijn maakt. Laat je kind langzaam wennen aan grovere stukjes. Blijf er altijd bij. Zo kun je meteen ingrijpen als er iets niet goed gaat. Laat je kind zelf het eten voelen en vastpakken, dan leert hij ook de textuur kennen van zijn eten. Vanaf 8 maanden kan een volledige maaltijd een melkvoeding vervangen.

Lust ‘ie het niet?

Lees ook onze tips bij leren proeven.

Langzaam toewerken naar met de pot mee-eten

Zodra je kindje 12 maanden oud is kan hij met de Schijf van Vijf-pot mee-eten. Hieronder zie je een voorbeeld van een opbouwschema voor je baby. Het geeft een idee van hoe het kan gaan, maar niet ieder kind is hetzelfde.

Sommige kinderen zullen al eerder wat meer op kunnen. Bij andere kinderen zal het wat langzamer gaan. Bij kinderen die wat later beginnen met oefenhapjes kan het schema wat opschuiven. Ook het aantal melkvoedingen is een voorbeeld. Sommige kinderen zullen vaker een kleinere hoeveelheid drinken.

Klik op de afbeelding om te vergroten, op te slaan of te printen.


Méér dan alleen eten

Goed eten draait om meer dan wat je kindje eet. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor het ontwikkelen van een gezond eetpatroon om samen aan tafel te eten op vaste eetmomenten. Bekijk de tips voor de eetopvoeding.
Hoe kun je voedselallergieën bij baby’s verkleinen?

Om de kans op voedselallergieën bij je baby te verkleinen is het advies om, naast de oefenhapjes tussen 4 en 6 maanden te beginnen met het geven van pindakaas en ei vóór je kind 8 maanden is. Heeft je baby ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding, zoals ei en pindakaas. Start hiermee vóór de leeftijd van 6 maanden. Overleg wel eerst met de behandelend arts of de diëtist van je kind.

Je kunt beginnen met een halve theelepel pindakaas zonder stukjes of een theelepel fijngemaakt gebakken of hardgekookt ei. De twee dagen daarna geef je elke dag steeds een beetje meer. Als dat goed gaat kun je elke week een flinke eetlepel pindakaas of ei geven aan je kind. Dit kan in één keer of verdeeld over enkele dagen per week. Hier kun je gewoon mee doorgaan. Geef je kind pindakaas zonder stukjes en zonder toegevoegd zout en suiker, bijvoorbeeld 100% pindakaas. Ei en pindakaas kun je bijvoorbeeld mengen met wat fijngemaakt fruit of gekookte groente of door een ander hapje

Meer over voedselallergieën bij baby’s of bekijk de folder Introduceren van pinda en ei bij baby's. (pdf)

sluiten
Vanaf wanneer kan mijn baby brood eten?

Brood leren eten

Brood heeft je kind nodig om bijvoorbeeld genoeg koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnen te krijgen. Bruin brood (of tarwebrood) zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen. Het bevat iets minder vezel dan volkoren brood. De darmen van je kind wennen zo rustig aan vezels in de voeding.
Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z’n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren, wat ook belangrijk is voor de spraakontwikkeling van je kind. Gaat dat goed, stap dan geleidelijk over op volkorenbrood. Voldoende volkorenproducten eten verlaagt namelijk de kans op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Brood beleggen kan, maar hoeft niet. Het is voldoende om het brood alleen met margarine te besmeren. Bekijk onze pagina Wat is goed broodbeleg voor je baby?

Let op genoeg vet

Jonge kinderen krijgen vaak iets te weinig vetten binnen. Daarom adviseren we om altijd wat margarine uit een kuipje op brood te smeren. Daarin zitten de goede onverzadigde vetten. Goed vet zit verder ook in bak- en braadvet uit een knijpfles en in olie, zoals olijfolie en zonnebloemolie. Een warm hapje maak je extra lekker met een theelepeltje of klontje van de goede vetten.

sluiten
Let op genoeg vet
Jonge kinderen krijgen vaak iets te weinig gezonde vetten binnen. Daarom adviseren we om altijd wat zachte margarine uit een kuipje op brood te smeren. Daarin zitten de goede onverzadigde vetten. Goed vet zit verder ook in bak- en braadvet uit een knijpfles en in olie, zoals olijfolie en zonnebloemolie. Een warm hapje maak je extra lekker met een theelepeltje of klontje van de goede vetten.     
sluiten

Dagmenu's 6-8 maanden

Inspiratie opdoen? Wil je weten hoe een eetdag van je kindje er ongeveer uit kan zien? Bekijk onze voorbeelddagmenu’s voor baby’s tussen de 6-8 maanden. De menu’s geven een idee, je kunt het zelf natuurlijk anders indelen. Klik op de afbeelding om meer dagmenu's te bekijken en te downloaden.

Dagmenu's 8 maanden

Klik op de afbeelding om te vergroten, op te slaan of te printen.

Bekijk meer voedingsschema's.

Wat geef je te drinken?

Tot 6 maanden heeft je baby genoeg aan borstvoeding of flesvoeding. Daarna kun je, naast de melkvoedingen langzaam ook andere dranken geven zoals water en lauwe thee. Hoe je dat opbouwt lees je hier.

Vitamine D voor sterke botten

Geef je kindje elke dag 10 microgram extra vitamine D tot hij 4 jaar is. Je kunt speciale druppels kopen bij de apotheek of drogist.

Trek bij twijfel aan de bel

Heb je twijfels? Bijvoorbeeld omdat je kind echt niets wil eten of omdat hij klachten heeft na het eten, zoals overgeven of diarree? Bespreek het op het consultatiebureau.

Vraag en antwoord:

Wat is de Rapley-methode?

Met de Rapley-methode geef je je kind, in plaats van gepureerd eten, stukjes die hij zelf in zijn mond kan stoppen. Voor je je kind grotere stukjes gaat geven, moet hij rechtop kunnen zitten, en goed kunnen slikken en kauwen. Lees meer over de Rapley-methode.

sluiten
Vanaf wanneer kan een baby koemelk drinken?
Met gewone koemelk geven kun je beter nog even wachten tot je kind 1 jaar oud is. Borstvoeding en flesvoeding is beter afgestemd op de behoefte van een baby. Het bevat meer goede vetten, minder zout en minder eiwitten dan gewone melk. Een beetje gewone melk is niet schadelijk voor een baby, hij kan het gewoon verteren. Maar als hij te veel gewone melk drinkt, krijgt hij te veel eiwit binnen. Te veel eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren van een baby. Ook kunnen de nieren zout nog niet goed verwerken, dus geef je liever zo min mogelijk zout.
sluiten
Is potjesvoeding gezond om te geven?
Voeding uit een potje is handig als je een keer weinig tijd hebt of onderweg bent. Het bevat de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Een nadeel is wel dat de smaken meestal gemengd zijn. Zo went je kind niet aan ‘losse’ smaken. Kies daarom in het begin voor potjes met een enkelvoudige smaak. Lees meer.
sluiten
Kan mijn kind vegetarisch eten?

Je kind kan prima vegetarisch eten. Zorg er wel voor dat je het vlees goed vervangt, zodat je kind voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt.

Vlees vervangen

Kies elke dag voor ei, tempé, tofu of peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.

Noten zijn ook goede vleesvervangers, maar let dan wel op verstikkingsgevaar. Geef kinderen tot en met 4 jaar alleen notenpasta en pindakaas (zonder suiker en zout). En wees voorzichtig met kinderen tot en met 8 jaar. Eet noten aan tafel en blijf erbij. Of geef bij twijfel alleen gemalen noten, pindakaas en notenpasta.

Vis

Eet je kind geen vlees, maar wel vis? Zorg dan dat je 1 keer per week vis geeft.

Groente

In groente zit ook ijzer. Dus geef je kind elke dag ook volop groente. In de Schijf van Vijf voor jou kun je zien hoeveel jouw kind nodig heeft. In groente zit plantaardig ijzer. Het lichaam neemt dit minder makkelijk op. Vitamine C helpt om ijzer uit de voeding te halen. Geef je kind daarom bij elke maaltijd ook fruit, dan neemt het lichaam van je kind het ijzer beter op.

Kant-en-klare vleesvervangers

Ook kun je af en toe een kant-en-klare vleesvervanger nemen, zoals vegetarische reepjes of balletjes. Kijk voor je deze koopt goed op het etiket of ze wel een goede vleesvervanger zijn. In een goede vegetarische keuze zit in elk geval eiwit, ijzer en vitamine B1 of vitamine B12. Kijk verder op het etiket hoeveel zout er inzit. De nieren van kinderen tot 4 jaar kunnen dat nog niet goed verwerken. En ook voor oudere kinderen is te veel zout ongezond. Wat zijn goede vleesvervangers?

Helemaal geen dierlijke producten

Wil je je kind helemaal geen dierlijke producten te eten geven, dus ook geen melk, kaas en eieren? Geef je kind dan een vitamine B12-supplement en vraag advies aan een kinderdiëtist. Het is erg belangrijk dat je kind geen voedingsstoffen tekort komt, omdat je kind nog in de groei is.

sluiten
Mag mijn kindje al kruiden hebben?

Een kind mag gekruid eten, ook een baby. Het is niet slecht voor zijn gezondheid. Bouw het wel langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij.

Pas in het begin op met de wat pittigere kruiden zoals kerrie, paprikapoeder en peper. Als de mildere kruiden goed gaan, kun je de pittigere kruiden gaan proberen. Het is goed om te variëren en vermijd het vaak en veel gebruik van één soort kruid. Voor kleine baby’s geldt het advies om geen venkelthee en anijsthee te geven. Hierin kunnen stoffen zitten die niet goed voor ze zijn.

In borstvoedingsthee zit vaak ook venkel of anijs. Drink als je borstvoeding geeft geen borstvoedingsthee met venkel of anijs, venkelthee of anijsthee. Hierin kunnen stoffen zitten die niet goed voor je baby zijn.

sluiten