Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is potjesvoeding gezond om te geven?

Voeding uit een potje is handig als je een keer weinig tijd hebt of onderweg bent. Het bevat de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Een nadeel is wel dat de smaken meestal gemengd zijn. Zo went je kind niet aan ‘losse’ smaken. Kies daarom in het begin voor potjes met een enkelvoudige smaak. Ook wanneer je baby ouder wordt is het goed om het eten ongemengd aan te bieden, zodat hij de losse smaken proeft.

Waar kan ik op letten bij het kopen van maaltijdpotjes?

Vanaf de leeftijd van 1 jaar, kan je kind volledige Schijf Van Vijf-maaltijden eten. Je kunt hem het beste volkoren graanproducten (zoals volkorenpasta of zilvervliesrijst) geven. Potjes gemengde babyvoeding bevatten meestal geen volkoren graanproducten. Je kunt op het etiket van een maaltijdpotje zien wat er in zit. Soms bevatten de maaltijdpotjes die geschikt zijn vanaf 1 jaar ook vleeswaar, zoals ham. Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf. Door etiketten te vergelijken kun je kiezen voor een maaltijdpotje met een gezond soort vlees uit de Schijf van Vijf, een vlees-vervanger of vis.

Welke portiegrootte moet ik aanhouden voor mijn baby?

Vaak bevatten potjes voor kleine baby’s meerdere porties. Geef in de periode van de oefenhapjes (tussen de 4 en 6 maanden) dus niet meteen het hele potje maar begin met een paar lepeltjes en bouw dat langzaam op. Lees meer over de oefenhapjes.

Zelf hapjes maken?

Je kunt ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld met fruithapjes, groentehapjes of andere hapjes van producten uit de Schijf van Vijf. Lees meer over hoe jij zelf hapjes kunt maken.

Tip: Je kunt wat eigen gemaakte hapjes invriezen, zo heb je ook wat bij de hand voor de dagen dat je weinig tijd hebt!

Babyvoeding uit een potje moet aan strenge eisen voldoen en is niet per se slecht. .