Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Alles over de eerste hapjes voor je baby

Is jouw kind toe aan z'n eerste hapjes? Kleine oefenhapjes kun je geven vanaf 4 maanden. Begin er niet eerder mee. Vanaf 6 maanden heeft je kind vaste voeding nodig naast borstvoeding of flesvoeding. Het wennen aan vaste voeding gaat stapje voor stapje.

Wanneer begin je met oefenhapjes?

In de periode van 4 tot 6 maanden kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Je kunt haast alle gezonde producten geven die je zelf ook eet. Geef bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of geprakt fruit. Lees hier meer over op onze pagina over oefenhapjes.

Hapjes uitbreiden (6-8 maanden)

Vanaf 6 maanden bouw je verder op wat je kindje geleerd heeft met het eten van oefenhapjes. Met oefenhapjes heeft je kind kunnen wennen aan verschillende smaken en het happen van een lepel. Vanaf 6 maanden heeft je kindje vaste voeding ook echt nodig naast de borst- of flesvoeding. Lees hier meer over op onze pagina: Hapjes uitbreiden.

Voedingsschema's voor je baby (7-11 maanden)

In onze voedingsschema’s zie je hoe je vaste voeding kunt combineren met borstvoeding of flesvoeding (kunstvoeding). Alle voedingsschema’s bevatten de gemiddelde aanbevolen hoeveelheden. Ze zijn bedoeld als richtlijn. Bekijk en download de voedingsschema's.

Toewerken naar volledige maaltijden (8-12 maanden)

Vanaf 8 maanden kun je een borstvoeding of flesvoeding vervangen door een volledige maaltijd. Ook prak je de hapjes steeds minder fijn. Je gaat in de periode van 8 tot 12 maanden door met het vervangen van enkele borst- of flesvoedingen door vaste voeding, tot je kind bij 12 maanden 3 volledige maaltijden met de pot mee-eet. Lees hier meer over op de pagina: Toewerken naar volledige maaltijden.

Zo maak je groente- en fruithapjes

Bekijk onze videoserie over de eerste hapjes

In de 4-delige serie "Eerste hapjes voor je baby", te zien op ons YouTubekanaal, vertelt Astrid Postma-Smeets, expert Kindervoeding bij het Voedingscentrum waar je op kunt letten als je baby voor het eerst hapjes gaat eten.

Kookboek met recepten voor eerste hapjes

Het kookboek “Lust ik wel!” is voor alle ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar die een gezonde basis willen meegeven aan hun kind. Met de recepten uit het kookboek leert je kind veel verschillende nieuwe smaken te proeven. Je vindt er ideeën voor eerste hapjes en makkelijke en lekkere recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Zodat je kind straks alleen nog maar “Lust ik wel!” zegt!

Bekijk het boek

Het kookboek “Lust ik wel!” is voor alle ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar die een gezonde basis willen meegeven aan hun kind van 0 tot 4 jaar.