Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedselallergie of intolerantie bij mijn baby

De verzamelnaam voor allergie en intolerantie is voedselovergevoeligheid. Hoe weet je of je baby een voedselovergevoeligheid heeft? En kun je het voorkomen? Wat als je baby een overgevoeligheid heeft?

Een voedselovergevoeligheid kan een allergie zijn, zoals een koemelkallergie, of een intolerantie zoals een lactose-intolerantie. Bij coeliakie kan iemand niet tegen gluten. Dit is geen allergie of intolerantie, maar een auto-immuunziekte.

Hoe voorkom ik een voedselallergie bij mijn baby?

De kans op het krijgen van een voedselallergie is kleiner wanneer je tussen de 4 maanden en 6 maanden start met eerste oefenhapjes. Je kunt deze oefenhapjes geven naast de normale melkvoedingen. Begin niet vóór 4 maanden en niet ná 6 maanden, maar ergens ertussenin. Je hoeft tijdens het geven van borstvoeding geen speciaal dieet te volgen, tenzij de arts dit aangeeft.

Door op tijd producten zoals 100% pinda en ei aan je baby te geven wordt de kans op een allergie voor deze producten kleiner. Je baby mag vanaf 4 maanden pindakaas of fijngemaakt gebakken roerei. Wanneer geef ik mijn baby pinda of ei?

Heeft je baby ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding, zoals ei en 100% pindakaas zonder toegevoegd zout en suiker. Start hiermee vóór de leeftijd van 6 maanden. Overleg wel eerst met de behandelend arts of de diëtist van je kind.

Hoe weet je of je baby een voedselallergie of intolerantie heeft?

Als je baby na het eten van bepaald voedsel klachten heeft, kan het zijn dat hij of zij een voedselallergie of intolerantie heeft. Voorbeelden van klachten zijn overgeven, diarree, verstopping, eczeem, darmkrampen, veel huilen en niet willen eten of drinken.

Als je denkt dat je baby een voedselovergevoeligheid heeft, ga dan altijd naar de huisarts of het consultatiebureau. Het is belangrijk om uit te laten zoeken wat er aan de hand is. Ga niet zelf experimenteren met andere voeding. De klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben dan voedselovergevoeligheid. Bijvoorbeeld het krijgen van tanden, een inenting op het consultatiebureau of een verkoudheid.

Wat is de kans dat mijn baby op een voedselallergie of intolerantie heeft?

Van de kinderen tot 3 jaar heef 4 tot 8% een voedselallergie of intolerantie. De kans is groter als een ouder, broer of zus een allergie heeft, zoals hooikoorts, astma of een voedselallergie.

Wat als mijn baby een voedselallergie of intolerantie heeft?

Als je baby een voedselallergie of intolerantie heeft, dan zal de arts je waarschijnlijk doorverwijzen naar een kinderdiëtist. De diëtist leert je hoe bepaalde voedingsmiddelen weg kunt laten zonder dat je kind een tekort aan voedingsstoffen krijgt.