Menu
Zoek

Wat kun je beter niet geven aan je baby?

Je kunt bijna alle gezonde producten die je zelf eet ook aan je baby geven. Denk aan groente, fruit, aardappel, rijst, brood, vis, peulvruchten of ei. Maar geef baby’s liever geen rauw vlees of eten met zout of vitamine A. Op deze pagina geven we een overzicht van de producten die je beter nog niet geeft én waarom.

Wat kun je beter niet geven aan je baby (4 maanden - 1 jaar)

Het schema hieronder geldt voor kinderen vanaf 4 maanden tot 1 jaar. Vanaf 1 jaar gelden de adviezen voor dreumes en peuter.

Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren

Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor. Dit advies geldt niet voor lever, dat kun je beter helemaal niet geven.

Geef niet Waarom niet
Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.
Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.
Rauwe schaal- en schelpdieren. Rauwe of voorverpakte gerookte vis zoals sushi en gerookte zalm. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.
Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelfgemaakte mayonaise. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.
Lever
Dit bevat veel vitamine A. Een teveel kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid bij je kind.

Broodbeleg en honing

Voor een baby in de eerste hapjes-fase is het nog niet nodig om het brood te beleggen. Besmeren met zachte margarine is genoeg. Maar beleggen kan wel. Kijk bij de belegtips voor dreumes en peuter.

Geef niet Waarom niet
Leversmeerworst of leverpaté
Dit bevat veel zout, verzadigd vet en vitamine A. Te veel vitamine A kan zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid bij je kind.
Smeerkaas en gewone kaas
Dit bevat veel verzadigd vet en zout. De nieren van jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Bekijk opties voor gezond broodbeleg.
Kaas gemaakt van rauwe melk, bijvoorbeeld boerenkaas. Naast verzadigd vet en zout kunnen hier ziekmakende bacteriën in zitten. Jonge kinderen zijn extra gevoelig voor voedselinfecties. Als kaas gemaakt is van rauwe melk staat op het etiket ‘gemaakt van rauwe melk’ of ‘au lait cru’.
Honing Honing kan besmet zijn met een bacterie waar kinderen tot 1 jaar erg ziek van kunnen worden.

Melk en melkproducten

Wacht met het geven van gewone koemelk tot je kind 12 maanden oud is. Geef tot die tijd borstvoeding of flesvoeding (kunstvoeding).

Geef niet Waarom niet
Gewone melk.
Borstvoeding en flesvoeding zijn beter afgestemd op de behoefte van een baby. Het bevat meer goede vetten, minder zout en minder eiwitten dan gewone melk. Een beetje gewone melk is niet schadelijk, een baby kan het gewoon verteren. Maar als die te veel gewone melk drinkt, krijgt die te veel eiwit binnen. Te veel eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren van een baby. Ook kunnen de nieren zout nog niet goed verwerken.
Chocolademelk en zuiveldranken met een zoete smaak, zoals Fristi en Yoki.
Deze dranken heeft je kind niet nodig. Ze bevatten veel suiker.
Magere of halfvolle yoghurt.
Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.

Zoete kindertoetjes

Een gezonder toetje voor je kind is bijvoorbeeld een schaaltje magere yoghurt met fruit. Meer suggesties op deze pagina.
Geef niet Waarom niet
Alle zoete kindertoetjes, zoals kinderkwark,
vruchtenyoghurt en vla.
Deze toetjes bevatten veel suiker.

Drinken

Het beste drinken voor je kind is water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Geef niet Waarom niet
Alle zoete dranken, zoals (vruchten)sap, diksap, aanmaaklimonade en (light) frisdrank.
Deze dranken bevatten veel suiker en zuren die slecht zijn voor het gebit.

Zout

Het beste is om geen zout aan het eten toe te voegen. Ons eten bevat van nature namelijk al voldoende zout. 
Geef niet Waarom niet
Toegevoegd zout.
De nieren van jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan.
Kant-en-klaarmaaltijden met toegevoegd zout. Producten hebben vaak al veel smaak van zichzelf. Het is niet nodig om hier zout aan toe te voegen.

Wat als je kind iets 'verkeerds' heeft gegeten?

Maak je niet ongerust als je één keer een product uit de 'geef niet'-categorie hebt gegeven. De kans dat het ook echt schadelijk is voor je baby is klein. Maar geef het in het vervolg liever niet meer.

Hoe voorkom je een voedselinfectie bij je kind?

Jonge kinderen hebben een minder goede weerstand. Daardoor kunnen ze sneller een voedselinfectie krijgen.

Van sommige producten krijg je eerder een voedselinfectie, vooral van rauwe dierlijke producten, vlees, vis of eieren. Maar ook van bijvoorbeeld een restje van een groentehapje dat je dagenlang in de koelkast bewaart.

Om een voedselinfectie te voorkomen bij je baby is het belangrijk om bepaalde producten te mijden, maar is het ook extra belangrijk dat je hygiënisch werkt bij het koken en klaarmaken van eten. Gebruik daarvoor de tips van de kaart 5x Veilig eten.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.