Een goede warme maaltijd vult de maag met gezonde producten. Je dreumes of peuter eet lekker met jou mee. Hetzelfde dus, alleen wel wat minder natuurlijk. Na de maaltijd kun je een toetje geven. Wat zijn goede toetjes voor je dreumes of peuter?
Wat is gezond avondeten?
Eet je een avondmaaltijd volgens de Schijf van Vijf, dan varieer je volop. Met groente, maar ook met aardappelen, peulvruchten en volkorenproducten, zoals volkorenpasta en zilvervliesrijst. Ook wissel je af tussen verschillende soorten vis, peulvruchten, vlees en ei.
Op het bord van je dreumes of peuter ligt elke dag ongeveer:
- 1 tot 2 opscheplepels groente (50 tot 100 gram)
- 1 tot 2 opscheplepels aardappelen, couscous, bulgur, volkorenpasta of zilvervliesrijst (50 tot 120 gram)
- 50 gram vlees, vis, peulvruchten of vegetarisch product, inclusief vleeswaren op brood
Gebruik 1 eetlepel van het goede onverzadigde vet, zoals bak- en braadvet uit een knijpfles, olie of een klontje zachte margarine uit een kuipje.
Kinderporties in beeld
Vergeleken met jouw bord ligt er behoorlijk wat minder op het bord van jouw kind. Kijk maar eens naar de gemiddelde porties hieronder.
Let op: het bord hoeft niet leeg! Kijk bij
tips voor de eetopvoeding.
Wat kun je als toetjes geven?
Misschien geef jij je kind elke dag een toetje, of slechts af en toe. Als je een nagerecht geeft, dan zijn deze tips voor gezonde en lekkere kindertoetjes vast iets voor jou.
Het fruittoetje, een super kindertoetje
Een fruittoetje is een perfect middel als je meer fruit aan je kind wilt geven. Zo draagt het toetje bij om de aanbevolen hoeveelheden aan fruit te halen. Het advies is 1,5 stuks fruit voor kinderen tot 9 jaar. Daar vallen ook dreumesen en peuters onder.
Maak het extra leuk door je kind mee te laten helpen met het maken van spiesjes van verschillende soorten fruit. Of maak de mandarijn of sinaasappel specialer door er een poppetje van te maken.
Yoghurttoetjes voor je kind
Fruit combineren met wat halfvolle of magere yoghurt of magere kwark, dat is gezond en lekker. Zo helpt het toetje ook mee om elke dag genoeg melkproducten binnen te krijgen.
Een klein schaaltje (50 tot 100 milliliter) en wat fruit is genoeg voor je kind. Als je kind nog borstvoeding krijgt, dan heeft die minder melkproducten nodig zoals halfvolle melk en yoghurt. Vla en vruchtenyoghurt staan niet in de Schijf van Vijf, omdat er vaak veel suiker in zit.
Plantaardige zuivel
Is je kind allergisch voor koemelk of wil je om een andere reden geen producten met koemelk geven? Maar wil je wel een toetje geven? Een volwaardig plantaardig alternatief voor je dreumes of peuter is sojayoghurt met voldoende eiwit, en toegevoegd calcium en vitamine B12.
Lees meer over zuivel vervangen.
Kindertoetjes uit de supermarkt
Je kent ze wel: die speciale kindertoetjes uit de supermarkt. Het zijn
kleurige kleine kuipjes met bijvoorbeeld tekenfilmfiguren of dieren erop. Af en
toe kunnen ze wel, maar er kan ook veel suiker, calorieën en/of vet inzitten. De
verschillen tussen de toetjes kunnen groot zijn. Onze tip: als je ze koopt,
maak dan een bewuste keuze.
Waar kun je op letten als je een kindertoetje koopt?
- De portiegrootte: kies voor een klein toetje van 50 tot 100 milliliter.
Vooral voor jonge kinderen is een toetje van 50 milliliter al genoeg.
- Het aantal calorieën: een toetje met meer dan 100 calorieën per portie
is te groot voor kleine kinderen. Houd het liever klein.
- Hoeveelheid suiker: kies een toetje zonder snoepjes en waar het minste
suiker in zit. Hiervoor kijk je op het etiket onder koolhydraten, bij ‘waarvan suikers’.
sluiten
Kind belonen met een toetje?
Het is beter om een toetje niet te gebruiken als beloning. Zeg liever niet “als je nu al je groente opeet, dan krijg je zo een toetje”. Als je beloont met eten, dan zal je kind later zichzelf misschien ook gaan belonen met eten. En dat kan leiden tot een verstoorde relatie met eten en bijvoorbeeld overgewicht.
Lees meer...
Bovendien kan je kind gaan denken dat het normaal is dat groente niet lekker is, als die voor het eten van groente beloond wordt met ander lekkerder eten. Je mag natuurlijk je kind wel een compliment geven als die zijn groente heeft gegeten. Maar maak er niet een te grote prestatie van: groente eten is normaal. En ook al eet die niet al zijn groenten op, geef gewoon een toetje. Want ook straffen met 'geen toetje' heeft als boodschap dat groente eten een beloning nodig heeft.
sluiten
Kookboek met recepten voor kinderen van 0-4 jaar
Het kookboek “Lust ik wel!” is voor alle ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar die een gezonde basis willen meegeven aan hun kind. Met de recepten uit het kookboek leert je kind veel verschillende nieuwe smaken te proeven. Je vindt er ideeën voor eerste hapjes en makkelijke en lekkere recepten voor ontbijt, lunch, avondeten, tussendoortjes en toetjes. Zodat je kind straks alleen nog maar “Lust ik wel!” zegt!
Nu bestellen in de webshop
Welk vlees is geschikt voor kinderen?
Al het onbewerkt vlees dat in de Schijf van Vijf staat is geschikt voor kinderen. Dat is bijvoorbeeld kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, (extra) mager gehakt, hamlap en runderlap. Bewerkt vlees, zoals (boterham)worst, ham en gemarineerd vlees, staat niet in de Schijf van Vijf. Dit kun je beter niet aan jonge kinderen geven, omdat het vaak veel zout bevat.
Voor kinderen onder de 4 jaar geldt:
- Geef liever geen vlees waar veel vitamine A in zit, zoals (smeer)leverworst. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor jonge kinderen.
- Geef geen rauw vlees, zoals filet americain of sommige soorten worst zoals ossenworst of carpaccio. Hier kunnen schadelijke bacteriën op zitten en jonge kinderen zijn gevoeliger voor een voedselinfectie.
sluiten
Waarom adviseren jullie ook voor kinderen magere of light-varianten van zuivel en vlees?
Als je je kind halfvolle of magere melkproducten en mager vlees (zoals kip of mager gehakt) geeft, dan krijgt je kind minder verzadigd vet binnen. Volle melkproducten (zoals volle melk, volle yoghurt, roomboter en 48+kaas) en vet vlees (speklap, gehakt, worst) bevatten vooral verzadigd vet, wat niet goed is voor de gezondheid. Ook bij jonge kinderen verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.
Jonge kinderen zijn volop in de groei en hebben vetten nodig. Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Geef ze vooral beleg en andere producten met onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in margarine, olijfolie, notenpasta, 100%pindakaas, vis en avocado.
Wat zijn light-producten en zijn ze gezond?
sluiten
Mag ik mijn kind belonen met een toetje als die goed eet?
Gebruik het toetje niet als beloning. Dus niet “als je nu al je groente opeet, dan krijg je zo een toetje”. Als je beloont met eten, dan zal je kind later zichzelf misschien ook gaan belonen met eten. En dat kan leiden tot een verstoorde relatie met eten en bijvoorbeeld overgewicht. Bovendien kan je kind gaan denken dat het normaal is dat groente niet lekker is, als die voor het eten van groente beloond wordt met ander lekkerder eten.
Je mag natuurlijk je kind wel prijzen als die zijn groente heeft gegeten. Maar maak er niet een te grote prestatie van: groente eten is normaal. En ook al eet die niet al zijn groenten op, geef gewoon een toetje. Want ook straffen met een toetje heeft als boodschap dat groente eten een beloning nodig heeft.
sluiten
Zijn kant-en-klaarmaaltijden oké voor mijn dreumes of peuter?
In kant-en-klaarmaaltijden zit vaak veel zout. De nieren van jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Geef je dreumes of peuter daarom alleen bij hoge uitzondering een kant-en-klaarmaaltijd. En vergelijk de etiketten van de maaltijden. Kies voor de maaltijd met het minste zout.
sluiten