Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Light

Als er 'light' op een product staat dan heeft het vergeleken met het gewone product minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suikers. Het staat op de verpakking waarvan er minder inzit.

Wanneer er minder vet in een product zit is dit vaak vervangen door koolhydraten en eiwitten die ook energie bevatten. Het product bevat dan misschien meer calorieën dan je zou verwachten. Bij zoete light-producten, zoals light-frisdranken, is (een deel van) de suiker vervangen door zoetstoffen.

Light-producten kunnen passen in een gezond voedingspatroon, maar het is niet zo dat je alle light-producten onbeperkt kunt eten. Sommige light-producten bevatten nog steeds veel calorieën.

Omschrijving

De term 'light' is een voedingsclaim en mag niet zomaar gebruikt worden. De claim 'light', 'lite' en 'verlaagd' voldoen allemaal aan dezelfde voorwaarden. 'Light' mag gebruikt worden als er minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suiker in het product zit, vergeleken met het gewone product. Op de verpakking moet staan of het om energie, vet of suiker gaat. 

Zoetstoffen

Bij zoete light-producten, zoals light-frisdranken, is (een deel van) de suiker vervangen door zoetstoffen. Deze zoetstoffen zijn uitvoerig onderzocht door de Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) en veilig bevonden.

Voedingsadvies

Een light-product kan een goed en gezond alternatief zijn voor een gewoon product. Bijvoorbeeld een zuivelproduct waarin 30% minder vet zit en waaraan geen suikers zijn toegevoegd.

Letten op calorieën

Light betekent niet altijd minder calorieën. Vetrijke light-producten zoals light-chips, bevatten per 100 gram meer koolhydraten en eiwitten dan gewone chips. Koolhydraten en eiwit bevatten ook energie. Het blijft dus oppassen met light-producten. Ook al omdat de kans bestaat dat je er meer van eet of drinkt, waardoor je uiteindelijk toch weer evenveel calorieën binnenkrijgt. Controleer daarom het etiket voor de calorieën.