Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven.
- Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
- Producten met veel zout, zoals vleeswaren, kant-en-klare sauzen en snacks. De nieren van kinderen tot 4 jaar kunnen dat nog niet goed verwerken. Te veel kan snel schadelijk zijn voor hen. Hoe zorg je dat je kind minder zout binnenkrijgt? Voeg zelf geen zout toe aan je eten, en kies in de winkel voor producten met weinig zout. In pot- of blikgroenten zit bijvoorbeeld vaak zout, in diepvriesgroenten en verse groente niet.
- Gewone kaas bevat relatief veel verzadigd vet en zout. Je kunt beter kiezen voor een soort met weinig of minder zout, zoals mozzarella, zuivelspread of hüttenkäse. Gewone kaas (mager en vet) en smeerkaas bevatten vaak wel 2 keer meer zout.
-
Geef ook geen kaas gemaakt van rauwe melk. Daarin kunnen bacteriën zitten zoals campylobacter, listeria, salmonella en E.coli. Deze
bacteriën kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Jonge kinderen tot 4
jaar hebben vaak een verminderde weerstand en zijn
gevoeliger voor voedselinfecties. Ze worden ook niet altijd vanzelf beter
na een voedselinfectie. Als kaas gemaakt is van rauwe melk staat op het
etiket ‘gemaakt van rauwe melk’ of ‘au lait cru’. Tip: Boerenkaas wordt
gemaakt van rauwe melk. Deze kun je beter niet geven.
- Smeerleverworst
of paté. Kinderen tot 4 jaar kun je beter geen smeerleverworst of paté op de
boterham geven. Dit bevat veel vitamine A. Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor
kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn,
misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.