Menu
Zoek

Gezond gewicht voor baby's

Je kind is nog geen jaar, is het dan nuttig om nu al met een gezond gewicht bezig te zijn? Ja. Je kunt je baby nu al een goede basis meegeven, daar heeft die later plezier van.

Als je kind opgroeit met een gezond gewicht, dan:

  • is bewegen makkelijker.
  • kan je kind zich lichamelijk (motorisch) goed ontwikkelen.
  • heeft je kind minder kans op overgewicht op latere leeftijd.

De rol van het consultatiebureau

Op het consultatiebureau bepalen ze de lengte en het gewicht van je kind. Op deze manier bekijkt de jeugdgezondheidszorg hoe het gewicht van je kind zich ontwikkelt. Als zij zich zorgen maken zullen ze helpen met adviezen voor een gezond gewicht van je baby. Ga niet zelf experimenteren als je denkt dat je baby te zwaar of te licht is, maar neem contact op met je consultatiebureau. Zij kunnen je advies geven wat je het beste kunt doen.

Hoe zorg je voor een gezond gewicht bij je kind?

Een gezond gewicht bereik of behoud je met:

  1. Gezond eten en drinken
  2. Goede eetopvoeding
  3. Genoeg beweging
  4. Genoeg slaap

Gezond eten en drinken

Gezond eten begint eigenlijk al bij de geboorte. Borstvoeding geven helpt mogelijk om overgewicht te voorkomen, blijkt uit onderzoek. Het advies is om daar ten minste 6 maanden mee door te gaan, maar elke week telt mee. Krijgt je kind kunstvoeding? Dan is het voor een gezond gewicht van je baby belangrijk om het maatschepje te gebruiken dat bij de verpakking zit en je te houden aan de aangegeven dosering op de verpakking.

Hoe zorg je vanaf het begin dat je kind gezond eet? Kijk bij de oefenhapjes voor baby’s tussen de 4 en 6 maanden en bij eerste hapjes vanaf 6 maanden. Wacht met oefenhapjes totdat je kind minstens 4 maanden oud is, eerder is die er nog niet klaar voor.

Goede eetopvoeding

Voor een gezond gewicht bij je baby, is het niet alleen belangrijk wát je geeft maar ook hoe je ermee omgaat. Wat helpt is zo vroeg mogelijk een gezond eetpatroon aanleren. Dat betekent bijvoorbeeld zo veel mogelijk aan tafel eten op vaste tijden. En kiezen voor gezonde producten zoals groente en fruit.

Bekijk de onmisbare tips voor de eetopvoeding en maak de opvoedquiz.

Genoeg beweging

Ook al voordat je kindje 1 is, kun je aandacht besteden aan beweging. Dat helpt bij een gezond gewicht voor je baby.

Tips

  • Probeer je baby tijdens activiteiten in buikligging te leggen, dagelijks minstens 30 minuten. Voor hele jonge kinderen (jonger dan 6 maanden) kan dit lastig uitvoerbaar zijn. Probeer dit wanneer het kan. Zorg dat je erbij blijft. En leg je kind te slapen in rugligging.
  • Laat je baby niet langer dan 60 minuten stilzitten, bijvoorbeeld "vast" in een stoeltje.
  • Probeer meerdere keren per dag op verschillende manieren actief te zijn. Doe bijvoorbeeld beweegspelletjes met je baby: kiekeboe, verstopspelletjes, met een bal rollen… Kan je baby al kruipen of lopen? Zorg dan voor een veilige omgeving.

Meer tips? Bekijk de beweegtips voor baby's op allesoversport.nl.

Genoeg slaap

Kinderen die weinig slapen hebben meer kans op overgewicht. Waarom slaaptekort samenhangt met meer kans op overgewicht is niet helemaal duidelijk. Mogelijk raken hormonen uit balans door slaaptekort, waardoor het kind minder duidelijk voelt wanneer het verzadigd is en wanneer het juist trek heeft. Daarnaast kan te weinig slaap leiden tot een toenemend hongergevoel. En omdat de dag langer duurt, zijn er meer eetmomenten op een dag. Kinderen van 1 jaar hebben gemiddeld 13 uur slaap nodig per 24 uur, kinderen van 2 jaar gemiddeld 12 uur. Deze tijden zijn gemiddelden. Het is lastig te bepalen wat normaal en voldoende is, omdat het slaapgedrag en ook de slaapduur van veel factoren afhankelijk is.
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.