Naast koemelk kun je in de winkel ook steeds meer melk van andere dieren kopen. Denk aan geitenmelk, schapenmelk en paardenmelk. Ook zijn er steeds meer plantaardige alternatieven van soja, haver en amandel. Maar deze varianten zijn niet geschikt voor baby’s.
Baby’s tot 6 maanden
geef je moedermelk of volledige zuigelingenvoeding. Baby’s ouder dan 6
maanden geef
je moedermelk
of opvolgmelk.
Melk of drink?
Havermelk, amandelmelk en sojamelk lijken qua kleur en smaak wel op melk, maar ze mogen geen melk heten van de wet. We zeggen daarom bijvoorbeeld sojadrank of sojadrink in plaats van sojamelk.
Waarom zijn deze dranken niet geschikt?
Zowel dierlijke koemelkvervangers zoals geitenmelk, schapenmelk of paardenmelk en plantaardige alternatieven zoals sojadrink, haverdrink of amandeldrink worden in de eerste 6 maanden afgeraden als vervangende voeding.
Tussen 6-12 maanden adviseren we moedermelk of opvolgmelk in plaats van de gewone koemelk of andere dierlijke en plantaardige vervangers. Dat komt omdat melk van dieren minder optimaal van samenstelling is dan opvolgmelk. In opvolgmelk zit bijvoorbeeld meer ijzer en minder eiwit dan in koemelk. Dat past beter bij de behoefte van een baby.
Tekort aan voedingsstoffen
Een beetje gewone melk van bijvoorbeeld koeien, geiten, paarden of schapen is niet schadelijk voor een baby, hij kan het gewoon verteren. Maar als hij te veel gewone melk drinkt, krijgt hij te weinig ijzer binnen. Dat kan leiden tot een tekort. Te veel eiwit kan bovendien schadelijk zijn voor de nieren van een baby.
Voor de meeste plantaardige dranken, zoals soja, haver, rijst en amandel, geldt dat ze niet geschikt zijn voor baby’s onder de 1 jaar. Er zitten vaak niet voldoende belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, calcium en B12 in.
Welke melk is dan wel geschikt?
Moedermelk is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven. Dan is flesvoeding (kunstvoeding) een betrouwbaar en veilig alternatief.
Borstvoeding en
flesvoeding zijn beter afgestemd op de behoefte van een baby.
Opvolgmelk bevat meer ijzer en goede vetten en minder eiwit dan gewone koemelk of melk van andere diersoorten zoals geiten. Flesvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’ of ‘zuigelingenmelk’. Voor baby’s vanaf 6 maanden is er ‘opvolgmelk’ of ‘opvolgzuigelingenvoeding’. Wanneer deze term op de verpakking staat, bevat het alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft.
Koemelkallergie bij baby’s
Als je baby koemelkallergie heeft, dan is de kans dat hij ook allergisch is voor geitenmelk en melk van andere dieren heel groot. Geef deze dan ook niet aan je baby als hij een koemelkallergie heeft.
Het beste om te geven is hypoallergene flesvoeding op basis van koemelk. In hypoallergene melk zijn de eiwitten in stukjes geknipt waardoor er geen allergische reactie meer ontstaat. Tot 1 jaar is deze hypoallergene voeding het beste als je kind een koemelkallergie heeft.
Adviezen voor kinderen ouder dan 1 jaar
Vanaf 12 maanden kun je je kind in plaats van opvolgmelk gewone melk (koemelk) geven of moedermelk blijven aanbieden. Geitenmelk is meestal alleen als volle geitenmelk te krijgen. Volle geitenmelk staat niet in de Schijf van Vijf, omdat het te veel verzadigd vet bevat. Daarnaast zit er in geitenmelk minder jodium dan in koemelk. Het is niet bewezen dat geitenmelk beter verteerbaar is. Het drinken ervan heeft geen nadelige gevolgen, maar ook geen bewezen voordelen.
Meer adviezen over gezond drinken voor dreumes en peuter.
Plantaardige dranken, bijvoorbeeld sojadrink, kun je geven na 1 jaar. Bijvoorbeeld als je kind een allergie heeft voor koemelk is dat een alternatief. Wil je een volwaardig plantaardig alternatief geven aan je kind, kies dan een sojadrank met voldoende eiwit én toegevoegd calcium, vitamine B2 en vitamine B12.