Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat moet ik doen met mijn eten bij een stroomstoring?

Als de elektriciteit uitvalt, dan kunnen je koelkast en vriezer het eten niet meer koel houden. De temperatuur loopt op, waardoor eten sneller kan bederven. Of je eten beter weg kunt gooien na een stroomstoring, hangt af van de temperatuur.

Hoe langer een stroomstoring duurt, hoe groter de kans dat aanwezige bacteriën zijn uitgegroeid tot aantallen waar je ziek van kunt worden. Een half uur is meestal niet zo’n probleem, een paar uur of een hele dag wel.

Geopende verpakkingen vormen een groter risico vormen op een voedselinfectie dan gesloten verpakkingen. Wees ook vooral voorzichtig met bederfelijke producten zoals vlees en vis.

Koelkast

Als de koelkast niet meer werkt, loopt de temperatuur langzaam maar zeker op. Of je producten in de koelkast weg moet gooien, hangt af van de temperatuur in de koelkast. Deze kun je meten met een buitenthermometer of een speciale koelkastthermometer. Onze tip: schaf er een aan, het kost niet veel. Je weet tenslotte maar nooit.

Weet je de temperatuur, houd dan het volgende aan:

  • Wanneer de temperatuur van de koelkast warmer is dan 10 °C, gooi dan je kwetsbare producten zoals vleeswaren, rauw vlees of vis, zachte kaas, gerookte vis of gesneden groente, weg. De kans is groot dat deze producten dan ook warmer zijn geworden dan de bovengrens van 7 °C. De kans op een voedselinfectie is groter bij een temperatuur boven de 7 °C. De ideale temperatuur is 4 °C.
  • Bij een temperatuur van boven 15 °C kun je andere producten zoals yoghurt en melk ook beter weggooien. Dat geldt ook voor geopende pakjes, bijvoorbeeld saus en soep. Voor groente en fruit geldt: kijk, ruik en proef. Ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed, dan kun je het vaak nog wel eten. Voor de zekerheid is het beter om eieren niet rauw te gebruiken in een gerecht, maar te koken of bakken.

Vriezer

De temperatuur meten in de vriezer is lastig. De meeste thermometers zijn niet geschikt. Onze tips:

  • Over het algemeen duurt het wel een paar uur voordat het eten ontdooid is. Is het eten nog hard, dan kun je het nog terugdoen in de vriezer.
  • Wordt de buitenkant van het eten zacht, dan kun je het het beste niet meer invriezen. Doe het eten in de koelkast en eet het binnen 2 dagen op.
  • Is eten echt zacht en ontdooid, gooi dan je kwetsbare producten zoals vlees en vis, weg. Voor andere producten geldt: eet ze zo snel mogelijk op, het liefst dezelfde dag nog.