Menu
Zoek

Met deze (f)eitjes maak jij goede sier met Pasen

Eieren: altijd een populair onderwerp. Zo weten we zeker dat er een storm aan reacties komt wanneer we op Facebook een post over eieren plaatsen. En rondom Pasen stijgt de populariteit. Op onze webpagina’s over eieren komen dan ongeveer 2 keer zoveel mensen. Ei lijkt dan ook een ideaal onderwerp voor aan de paastafel. Met welk (f)eitje ga jij goede sier maken?

Feitje 1: Een geverfd ei kun je veilig eten

Heb je een gekleurd, gekookt ei in de winkel gekocht? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Er is wel een kleine kans dat de kleurstof door de schaal is gedrongen, maar dat is echt geen ramp. Voor deze eieren moet verplicht een veilige, onschadelijke verf gebruikt worden.

Zelf creatief bezig? Er zijn speciale kleurstoffen die je kunt gebruiken voor het kleuren en decoreren van bijvoorbeeld taarten. En dat is ook heel handig voor eieren. Maar het kan ook met gewone viltstift, speciale eierverf, eierstiften, gewone waterverf of vingerverf. Je kunt het ei daarna gelukkig gewoon opeten.

Het ei neemt vaak wel wat kleurstof op. Maar het gaat daarbij om zo’n kleine hoeveelheid dat dat niet schadelijk is voor de gezondheid, ook niet voor kinderen.

Gebruik natuurlijk géén zware verf, zoals bijvoorbeeld muurverf, autolak of verf die bedoeld is voor het schilderwerk in huis. Dan is dit uiteraard wél een risico voor de gezondheid.

Feitje 2: Eieren bewaar je thuis het beste in de koelkast

Hier zijn de meningen het vaakste over verdeeld. Dus zeker een leuke discussie om te voeren tijdens het paasontbijt!

Eieren bewaar je het beste in de doos in de koelkast. De koude temperatuur remt de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed. Lekkerder dus en je voorkomt voedselverspilling.

Maar waarom staan ze dan buiten de koeling in de winkel? Dat zit zo. Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op. Er ontstaat dan dus vocht, en dat wil je niet…

Koop je al gekookte eieren? Bewaar ze ook dan in de koelkast.

Feitje 3: De perfecte kooktijd is 8 tot 10 minuten

Oké, dit kunnen we natuurlijk eigenlijk niet zo stellen. Want het perfecte eitje is voor iedereen anders. Maar met 8 tot 10 minuten heb je een hardgekookt ei. Je weet dan zeker dat het ei gaar is. Daarmee hebben eventuele ziekteverwekkers geen kans meer. Vooral voor kleine kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met een verminderde weerstand is het extra belangrijk dat het ei goed gaar is.

In onderstaande video zie je stap voor stap hoe je een ei kookt.

Teaserafbeelding voor video ''

Feitje 4: De ‘drijftest’ zegt niets over de houdbaarheid

Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren vers zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water. Een ei dat drijft is niet vers. Als je zout aan het water toevoegt, werkt de test sneller bij minder oude eieren.

De ‘drijftest’ werkt alleen om eieren te testen op versheid, het zegt niets over besmetting met bacteriën. Het is dus niet zo dat een niet-vers ei niet meer houdbaar is. Gooi het ei dus niet zomaar weg. Kijk voor de houdbaarheid op de verpakking. Ruik goed aan een ei dat niet vers is of over de datum. Ruikt het anders? Eet het ei dan niet op. Ruikt het prima, dan kun je het nog eten. Het is wel aan te raden om het ei goed te verhitten.

Als je liever een vers ei eet, gebruik een drijvend ei dan door bijvoorbeeld een hartige taart. Weggooien zou zonde zijn!

Feitje 5: Je kan op het ei zien hoe een kip heeft geleefd

Op de eieren staat altijd een stempel met getallen en letters, bijvoorbeeld: 1 NL 321234 01.

De 1 geeft aan hoe de kip heeft geleefd. Er kan ook een 0 of 2 opstaan.

  • 0= biologische ei
  • 1= vrije-uitloopei
  • 2= scharrelei

NL staat voor Nederland. De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren vandaan komen. De laatste reeks getallen verwijst naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Daarnaast zegt een keurmerk veel over hoe het dier geleefd heeft. In de boodschappenhulp dierenwelzijn vind je hier meer over.

Eieren over? Voorkom voedselverspilling!

Te veel eieren gekocht of gekookt? Geen nood, we hebben meer dan 150 recepten met ei voor je. Zo hoef je zeker geen eieren te verspillen.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.