Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waar kun je als mantelzorger op letten bij kant-en-klaar maaltijden?

Kant-en-klaarmaaltijden en maaltijdservices zijn een uitkomst voor ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen koken. In de supermarkt en bij sommige slagerijen en groentewinkels zijn kant-en-klaar maaltijden te koop. Maar er zijn ook bedrijven die maaltijden thuis bezorgen. Vaak zijn dit koelverse of vriesverse maaltijden, maar sommige maaltijdservices bezorgen ook warme maaltijden.

Maaltijden bestellen die passen in het dieet

Er zijn leveranciers die door het hele land bezorgen en regionale aanbieders. Bij sommige aanbieders kun je zelfs maaltijden bestellen die passen in een bepaald dieet, zoals zoutarm of eiwitrijk, of gemalen voedsel. Vraag in je omgeving naar de goede ervaringen van anderen, of zoek op internet naar een aanbieder. Via een bestelformulier, telefoonlijn of website kun je (samen met je naaste) aangeven welke maaltijden hij wil hebben.

Tips voor mantelzorgers bij het kiezen van kant-en-klaar maaltijden

Je kunt er bij de keuze van maaltijden op letten of de maaltijden voldoende groente en niet te veel zout bevatten. Probeer daarnaast steeds voor een maaltijd met andere groente te kiezen (minimaal 150 gram) en wissel af tussen maaltijden met vlees, vis of een vleesvervanger zoals peulvruchten, noten, ei. Een maaltijd met volkorenpasta of zilvervliesrijst bevat meer vezel dan een maaltijd met witte rijst of witte pasta. Staat de voedingswaarde bij de maaltijd, dan kun je ook letten op de hoeveelheid eiwit en zout. Kies dan een maaltijd met 25 gram eiwit of meer. Een richtlijn voor zout is maximaal 2 gram zout per maaltijd.

Hoe kun je kant-en-klaar maaltijden bewaren?

De maaltijden worden op een afgesproken tijd of dag bezorgd. Zet de koelverse maaltijden thuis direct in de koelkast. Je kunt koelverse en vriesverse maaltijden thuis opwarmen in de magnetron. Het is belangrijk dat je naaste de maaltijd direct opeet en niet te lang op het aanrecht laat staan, zo wordt bacterievorming voorkomen.

Restjes over?

Eenmaal opgewarmde maaltijden die niet helemaal op zijn gegaan kunnen beter worden weggegooid, omdat kwetsbare ouderen extra gevoelig zijn voor voedselinfecties. Merk je dat er vaak eten overblijft, kijk dan of het mogelijk is om kleinere porties te bestellen.