Bereiding
- Spoel de linzen af en laat uitlekken.
-
Rooster de zonnebloempitten in een droge pan licht.
- Pel de ui en snijd fijn.
-
Verwarm de helft van de margarine in een pan en bak de ui zacht.
-
Voeg de knoflookpoeder, paprikapoeder, komijn en peper toe en bak een minuut mee.
-
Voeg de ketjap toe en zet de warmtebron uit.
-
Was de kruiden en snijd klein.
-
Doe de zonnebloempitten, linzen, gebakken ui, de helft van de peterselie en de mosterd in een keukenmachine en draai kort tot een smeuïg geheel of pureer met een staafmixer. Het hoeft niet helemaal glad te worden.
-
Doe het mengsel in een kom, druk het aan en zet minimaal een uur afgedekt in de koelkast.
-
Meng de yoghurt met de rest van de peterselie, de dille en peper en zet in de koelkast tot gebruik.
-
Maak de rodekool schoon en snijd in dunne repen.
-
Snijd de dadels in dunne ringen.
-
Kook de rodekool met de dadels, steranijs, laurierblad en azijn in weinig water 20-25 minuten tot het zacht is. Haal dan het laurierblad en steranijs uit de pan.
-
Maak de aardappelen en pastinaak schoon en snijd in stukken. Kook in weinig water in 15-20 minuten gaar.
-
Maak 4-5 kleine koekjes per persoon van het linzenmengsel. Verwarm de rest van de margarine in de pan en bak daarin de linzenkoekjes in 10 minuten gaar. Keer af en toe voorzichtig.
-
Breng de melk aan de kook.
- Maak van aardappelen en pastinaak met de melk een puree. Breng op smaak met peper.
-
Serveer de linzenkoekjes met de yoghurtdip, aardappel-pastinaakpuree en rodekool.
Variaties
Ook lekker met andere noten, zaden of pitten zoals amandelen, pompoen- of pijnboompitten. In plaats van pastinaak kun je de puree ook maken met (winter)wortel. Halfvolle melk en (Griekse) yoghurt kun je ook door een plantaardig zuivelalternatief vervangen.
Allergie-informatie
We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.
Ingrediënten over?
Linzen:
Maak de dubbele hoeveelheid van het linzenmengsel. Bak de koekjes en vries in. Lekker voor een andere keer in een gevulde wrap of bij rijst met wokgroenten.
Verse kruiden:
Wikkel een restje kruiden in velletjes nat keukenpapier. Bewaar ze onderin de koelkast.