Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Rabarber-vanilletaart

Rabarber-vanilletaart

Een taart met friszure rabarber, romige vanillevulling en knapperige bodem. Leg van de stukjes rabarber een mooi patroon.
  • 12 personen
  • meer dan 30 minuten
  • nagerecht, tussendoor
  • 170 kcal

Ingrediënten

  • 180 gram dadels (zonder pit)
  • 50 gram halvarine
  • 160 gram (glutenvrije) havermout
  • 100 ml halfvolle melk
  • 200 gram zuivelspread light
  • 2 eieren
  • 2 theelepels vanillearoma
  • 500 gram rabarber

Materialen

Staafmixer/keukenmachine, springvorm (doorsnede 24 cm), bakpapier

Bereiding

  1. Pureer 1/3 van de dadels met de halvarine en havermout met een staafmixer of in een keukenmachine tot een deeg.
  2. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en druk er 2/3 van het deeg tot aan de rand in. Vorm van de rest van het deeg een rolletje en bekleed daar de rand van de vorm mee.
  3. Pureer de rest van de dadels met de melk, zuivelspread, de eieren en aroma tot een smeuïge vulling. 
  4. Giet de vulling in de springvorm. 
  5. Verwarm de oven voor op 160°C.
  6. Was de rabarber en snijd in ruiten. 
  7. Verdeel de ruiten in een patroon op de taart. Vul de rand op met restjes.
  8. Bak de taart 45-60 minuten. De taart is gaar als de rabarber zacht en de vulling gestold is.

Variaties

Vervang het vanillearoma naar smaak door amandelaroma, citroenrasp of kaneel. En maak de taart afhankelijk van het seizoen eens met ander fruit, zoals bessen, appel of peer. 

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Rabarber:
Bewaar rabarber in de koelkast of snijd klein en vries in. Maak er rabarbercompot van en eet met yoghurt of kwark.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Rabarber is deze maand een klimaatvriendelijke keuze. Kies bij voorkeur voor groente met het Biologisch of On the way to PlanetProof keurmerk.
Kies bij voorkeur voor kaas met een topkeurmerk. Biologisch, On the way to PlanetProof en Beter Leven zijn duurzamere keuzes.
Kies bij voorkeur voor melk met een topkeurmerk. Biologisch, On the way to PlanetProof en Beter Leven zijn duurzamere keuzes.
Kies bij voorkeur voor ei met een topkeurmerk. Biologisch, On the way to PlanetProof en Beter Leven 2 of 3 sterren zijn duurzamere keuzes.

Past in dieet

  • Vrij van gluten

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 170 kcal
Vet 7 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Koolhydraten 21 gram
Waarvan suikers 13 gram
Vezels 3 gram
Eiwit 5 gram
Zout
0,2 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week