Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.

Clostridium difficile

Clostridium difficile is een bacterie. Er zijn verschillende typen van deze bacterie, waarvan sommige zeer ziekteverwekkend zijn.

Het is nog onbekend of Clostridium difficile via voedsel mensen ziek kan maken. 

Clostridium difficile is een bacterie die in het maag-darmkanaal van mensen en dieren kan voorkomen. In de ontlasting neemt hij de sporenvorm aan. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Deze kunnen zich wanneer de omstandigheden goed zijn weer ontwikkelen tot bacteriën.

Er zijn verschillende typen Clostridium difficile, waarvan de meeste gifstoffen kunnen maken. Sommige typen zijn zeer ziekteverwekkend. 

Besmetting leidt niet bij iedereen tot ziekte. De een heeft nauwelijks klachten, terwijl de ander last krijgt van diarree. Bij mensen met weinig weerstand kan de bacterie een ernstige ontsteking van de dikke darm veroorzaken.  

Het is nog onbekend of Clostridium difficile via voedsel mensen ziek kan maken. 

Meer informatie

Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu: www.rivm.nl
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: www.nvwa.nl
European Food Safety Authority: www.efsa.europa.eu

Gerelateerde adviezen