Omschrijving
Nikkel is een mineraal dat in hele kleine hoeveelheden voorkomt in de meeste levensmiddelen. In chocolade, drop, noten, peulvruchten, pinda’s en volkorenproducten zit wat meer nikkel.
Nikkel komt ook in eten terecht door gebruik van aluminium pannen, aluminium keukengerei en in mindere mate via roestvrijstalen pannen. Hoeveel nikkel in het eten terecht komt hangt af van de samenstelling van de metaalsoort, hoe zuur het eten is en hoelang het eten contact heeft gehad met het keukengerei.
Nikkel komt soms in kraanwater voor. Als een kraan een tijd niet gebruikt is, kan het nikkel uit metalen waterleidingen oplossen in het kraanwater. Via het metaal van een boiler of koffieautomaat kan het ook in water terecht komen.
Gezondheidseffecten
Er is nog weinig bekend over de functie van nikkel in het lichaam.
Nikkelallergie
Nikkel heeft een vervelend gezondheidseffect bij mensen met een nikkelallergie. Zij krijgen eczeem als er via de huid contact is met nikkelen voorwerpen. Dit effect kan versterkt worden door een inname van meer dan 500 microgram per dag van nikkel uit de voeding.