Menu
Zoek

Kerst 2024 - Nagerechten

De perfecte afsluiter van een heerlijke avond: een tafel vol toetjes. Je hoeft niet te kiezen, probeer ze gewoon allemaal.

<h2>Perfecte afsluiter</h2>
<p>Sluit je kerstdiner af met deze feestelijke nagerechten:</p>
<ul>
    <li>Bananen-kaneelijs</li>
    <li>Citrusfruitsalade met basilicum</li>
    <li>Pompoencheesecake in een glaasje</li>
</ul>
Scrol naar rechts om de gerechten in detail te zien. De recepten vind je hieronder. <h2>Bananen-kaneelijs</h2>
Het geheim van dit dessert? De combinatie van zoete bananen, kruidige kaneel en knapperige pecannoten. Een romige traktatie met maar 3 ingredi&euml;nten die je ook makkelijk van tevoren kunt maken. <h2>Citrusfruitsalade met basilicum</h2>
Deze kleurrijke mix van verschillende citrusvruchten ziet er toch fantastisch uit! Voor dit lichte en frisse toetje weet iedereen nog wel een gaatje te vinden. De perfecte afsluiter voor een geslaagd diner. <h2>Pompoencheesecake in een glaasje</h2>
Dit nagerecht met pompoen, dadel en pecannoten is er een om je vingers bij af te likken, Je bouwt het toetje laag voor laag op in een glaasje voor een spectaculair resultaat. Hiermee krijg je gegarandeerd complimenten.

De recepten

Bananen-kaneelijs

Op het ijs zijn plakjes banaan en pecannoten gelegd, het ziet er warm uit ondanks dat het ijs is.

Ingrediënten voor 4 porties

  • 4 bananen
  • kaneel
  • 50 gram ongezouten pecannoten  

Benodigdheden

  • Keukenmachine  

Bereiding

  1. Snijd ¾ van de banaan in plakjes en vries minimaal 3 uur in of tot ze volledig bevroren zijn.
  2. Pureer de bevroren bananen en wat kaneel in een keukenmachine tot een romig ijsmengsel.
  3. Schep het ijs in een schaal en zet eventueel tot gebruik terug in de vriezer.
  4. Snijd voor het serveren de rest van de banaan in plakjes.
  5. Garneer het ijs met de plakjes banaan, de pecannoten en wat kaneel.  

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden.

sluiten
Citrusfruitsalade met basilicum
Het fruit uit dit dessert is qua kleuren mooi verdeeld over het bord. Het lijken wel wat op kerstballen.

Ingrediënten voor 4 porties

  • 800 gram citrusfruit, zoals (bloed)sinaasappel, grapefruit en mandarijn
  • 10 gram verse basilicum
  • 2 eetlepels olijf- of pompoenpitolie    

Bereiding

  1. Snijd de schil van het fruit weg tot er geen wit meer zichtbaar is.
  2. Snijd het fruit met een scherp mes in dunne plakken.
  3. Was de basilicum en snijd fijn.
  4. Leg de plakken citrusfruit op een bord, strooi de basilicum erover en druppel de olie erover.  

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden. 

sluiten
Pompoencheesecake in een glaasje
Het toetje is verdeeld over glazen met een voet, dat ziet er feestelijk uit. Als garnering ligt er een pecannoot op

Ingrediënten voor 4 porties

  • 400 gram pompoen
  • 80 gram gedroogde dadels (zonder pit)
  • 200 gram zuivelspread light
  • 2 theelepels kaneel of koek- en speculaaskruiden
  • 200 gram vanillekwark zonder toegevoegd suiker
  • 60 gram ongezouten pecannoten  

Benodigdheden

  • Staafmixer/keukenmachine
  • 4 glazen  

Bereiding

  1. Maak de pompoen schoon en snijd in blokjes.
  2. Kook de pompoen in weinig water in 5-10 minuten gaar en giet af.
  3. Pureer de pompoen met de helft van de dadels en de helft van de zuivelspread in een keukenmachine of met een staafmixer tot een puree.
  4. Breng de pompoenpuree op smaak met de helft van de kaneel en laat afkoelen.
  5. Roer de rest van de zuivelspread en kaneel met de vanillekwark glad.
  6. Houd voor elke portie een pecannoot achter. Snijd de rest van de dadels in stukjes. Hak dit samen met de overige pecannoten klein met een staafmixer of in een keukenmachine.
  7. Vul elk glas met een laagje van de pecannoten-dadelmengsel, pompoenpuree en het kwarkmengsel.
  8. Garneer met wat extra kaneel en de pecannoot.  

Bekijk de receptpagina voor meer informatie over de voedingswaarden, bewaartips en variatiemogelijkheden. 

sluiten

Hoeveel maak je?

Bovenstaande recepten zijn geschreven voor 4 personen. Maak je de 3 nagerechten volgens het recept, dan is dat samen voldoende voor 12 personen.

Ben je met minder? Kies dan 1 of 2 nagerechten uit of maak kleinere porties van ieder gerecht. Serveer bijvoorbeeld alleen het bananen-kaneelijs als toetje of maak de helft van de citrusfruitsalade.

Ben je met meer dan 12 personen? Maak dan van ieder dessert iets meer.

Tip: je kunt de gerechten verdelen en iedereen iets laten maken. Heerlijk samen delen!

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.