Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je eetdagboek Mijn Eetmeter gebruiken bij diabetes?

Het online eetdagboek Mijn Eetmeter is voor algemeen gebruik. Maar we krijgen vaak de vraag of je Mijn Eetmeter ook kunt gebruiken als je diabetes hebt. Dat kan omdat het inzicht geeft in wat je eet, je beweging en je gewicht. Overleg wel altijd met je arts of diëtist op welke manier je dit eetdagboek bij jouw behandeling kan gebruiken.

Hieronder krijg je 7 handige tips.

1. Schijf van Vijf

Ook als je diabetes hebt, kun je het Schijf van Vijf-advies in Mijn Eetmeter gebruiken als basis voor een gezonde voeding. Maar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden kunnen voor jou wat anders zijn. Een diëtist kan de adviezen op jouw specifieke situatie afstemmen. Als dit voor jou anders is, kun je de adviezen over de hoeveelheden in Mijn Eetmeter dus negeren.

2. Verzadigd vet, zout en vezels

Als je diabetes hebt is het extra belangrijk dat je niet te veel verzadigd vet en zout binnenkrijgt. En dat je genoeg vezels neemt. Kijk in je voedingsstoffenadvies hoe dit bij jou gaat.

3. Koolhydraten tellen

Het kan zijn dat je diëtist, diabetesverpleegkundige of arts je heeft gevraagd om koolhydraten te tellen. Kies bij het invullen van je dagboek dan koolhydraten in het menu waar standaard energie (kcal) staat. Dan zie je per eetmoment (ontbijt, lunch, avondeten en tussendoor) hoeveel koolhydraten je binnenkreeg.

Afbeelding koolhydraten instellen in app. Klik op het tandwiel naast kcal en klik koolhydraten aan.

Afbeelding koolhydraten instellen op website.

3 momenten tussendoor aanzetten

Standaard zie je bij het invullen van je eetdagboek 1 tussendoormoment. Voor het koolhydraten tellen is het makkelijker om op 3 momenten te kunnen invullen wat je eet en drinkt. Stel dit in bij de instellingen van Mijn Eetmeter onder Tussendoor.

Afbeelding tussendoor instellen in app en hoe het er dan uit komt te zien.

Afbeelding tussendoor instellen website.

Afbeelding hoe de tussendoormomenten er dan uitzien op de website.

4. Houd je beweging bij

Regelmatig bewegen heeft een positief effect op diabetes. Houd onder Mijn Beweging bij hoeveel je beweegt. Ga voor minimaal 150 minuten per week. Of een uur per dag als je wilt afvallen of na afvallen op gewicht wilt blijven.

5. Houd je gewicht bij

Bekijk met Mijn BMI-meter of je gewicht gezond is. Is het voor jou verstandig om af te vallen? Bespreek met je diëtist hoeveel je wilt afvallen. En maak samen een plan. Is je gewicht goed? Houd met de BMI-meter bij of je op gezond gewicht blijft.

6. Notities bijhouden

In de notities kun je dingen bijhouden. Bijvoorbeeld wat je bloedglucosewaarden waren. Of wat jouw verklaring was voor een hyper of hypo, enzovoorts.

7. Delen met je diëtist

Je kunt je dagboek delen met je diëtist. In de app vind je de optie ‘E-mail je maandoverzicht’ onderaan Voedingsstoffen > Maandoverzicht.

Op de website vind je dit onder Mijn Eetmeter en dan naar Overzicht. Klik op ‘e-mail maandoverzicht’. Ook de notities die je maakt kan de diëtist dan inzien.

Lees meer: