Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe eet ik gezond met diabetes type 2 (suikerziekte)?

Wanneer je de diagnose diabetes type 2 (suikerziekte) krijgt, kan er een hoop voor je veranderen. Goed eten is nog nooit zo belangrijk geweest voor je lichaam en voor een fit gevoel.
Op deze pagina geven we voedingsadviezen. Dit is een aanvulling op de adviezen die je van je diëtist krijgt. Meestal is ook medicatie nodig voor de behandeling. Leidend zijn daarom altijd je arts en verpleegkundige. Zij stemmen de adviezen af op jouw specifieke situatie.

Vergoedingen

Heb je diabetes type 2? Dan krijg je vanuit je zorgverzekering een diëtist vergoed. Heb je daarnaast ook overgewicht? Dan kom je ook in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie. Lees hoe het precies zit met vergoedingen voor voedings- en leefstijladvies.

1. Gezonde basis met de Schijf van Vijf

Als je eet volgens de Schijf van Vijf zorg je goed voor jezelf, ook als je diabetes type 2 hebt. Aanbevolen hoeveelheden binnen de Schijf van Vijf zoals aantal boterhammen of opscheplepels pasta en rijst, kunnen voor jou wel anders zijn. Dit stem je af met je diëtist.

2. Bereiken en behouden van een gezond gewicht

Ben jij te zwaar? Het komt soms voor dat iemand door genoeg af te vallen helemaal geen medicatie voor diabetes type 2 nodig heeft. Maar als je overgewicht hebt, dan kan 5 tot 15% afvallen al een verbetering opleveren van je bloedsuikerwaarden, de insulinegevoeligheid van je cellen, het cholesterolgehalte in je bloed en je bloeddruk. Het is aan te raden om samen met de arts en diëtist te overleggen over de beste aanpak om af te vallen. Bekijk ook onze pagina's over afvallen.

3. Het onder controle houden van de bloedsuikers

Koolhydraten komen uiteindelijk als suiker in je bloed. Ook met diabetes heb je koolhydraten nodig. Koolhydraten geven je lichaam energie en zijn onmisbaar voor het werken van je hersenen. Sommige mensen met diabetes hebben wel baat bij een dieet met minder koolhydraten. Voor anderen is dat niet de beste oplossing. Vaak is het tellen van koolhydraten nodig. De arts, diabetesverpleegkundige of diëtist helpt om te bepalen wat voor jou het beste werkt.

Algemene tips bij het onder controle houden van je bloedsuikers

  • Kies voor gezonde producten met koolhydraten: groente, fruit, volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkoren couscous en peulvruchten. Ze werken beschermend tegen allerlei ziekten en bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Bovendien bevatten ze veel vezels die ervoor zorgen dat je bloedsuiker niet te snel stijgt.
  • Als je regelmatig eet komen koolhydraten goed verdeeld over de dag binnen. Regelmatig eten is bijvoorbeeld elke dag 3 hoofdmaaltijden en maximaal 4 keer iets tussendoor.
  • Laat sap, frisdrank, snoep, koek en zoete toetjes zoveel mogelijk staan. Ze leveren calorieën maar geen gezondheidswinst. Bovendien kunnen ze voor snelle stijging in je bloedsuikergehalte zorgen.
  • Houd je ondanks een gezond eetpatroon veel last van te hoge bloedsuikerpieken na de maaltijd? Je kunt samen met een diëtist proberen of het helpt om vooral producten met een lage glycemische index te nemen.

Tips bij het gebruik van insuline

  • Veel bewegen is goed voor je. Beweging maakt cellen gevoeliger voor insuline. Bij veel beweging is het daarom verstandig om wat minder insuline te gebruiken óf wat meer te eten.
  • Alcohol in combinatie met insuline verhoogt de kans op een hypo. Dit kan ook nog zo zijn enkele uren nadat je alcohol hebt gedronken. Het effect is groter wanneer je alcohol op lege maag neemt.
  • Soms is het nuttig om koolhydraten te tellen om de hoeveelheid insuline die je moet spuiten goed in te schatten. Een diëtist helpt bij het tellen.

4. Goed zorgen voor hart en bloedvaten

Omdat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt bij mensen met diabetes, is het extra belangrijk om goed te zorgen voor je hart en bloedvaten. In de Schijf van Vijf staan producten die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals volkorenproducten, groente, fruit, noten en vis. In de Schijf van Vijf staan verder producten met niet te veel verzadigd vet en niet te veel zout. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Zout verhoogt de bloeddruk. De adviezen die we geven bij gezond eten bij hart- en vaatziekten gelden ook voor mensen met diabetes.

5. Voldoende beweging

Regelmatig bewegen heeft een positief effect op je diabetes. Beweging zorgt er namelijk voor dat cellen beter reageren op insuline. Verder helpt het de bloeddruk en het cholesterol te verlagen en helpt het met afvallen of om overgewicht te voorkomen.

Ik houd een goede balans

Samira
Haar verhaal