Menu
Zoek

Helpt letten op de glycemische index bij diabetes type 1 en 2?

Mogelijk helpt het om te letten op de glycemische index bij diabetes. Onderzoek laat zien dat dit kan zorgen voor een betere HbA1c. Maar dit zou ook kunnen komen doordat je meer vezels en volkoren producten eet. Daarnaast is de glycemische index lastig toe te passen.

Wil je gaan letten op de glyemische index in jouw voeding? Doe dit dan samen met je diëtist.

Waarom zou je letten op de glycemische index bij diabetes?

Koolhydraten breken in je spijsverteringskanaal vooral af tot glucose (suiker). De glucose komt in je bloed terecht. De glycemische index (GI) geeft een inschatting hoe snel je bloedglucosespiegel (bloedsuiker) stijgt nadat je koolhydraten hebt gegeten.

  • Hoge glycemische index: koolhydraten die snel afbreken en dus snel als glucose in je bloed komen.
  • Lage glycemische index: koolhydraten die langzaam afbreken en dus geleidelijk als glucose in je bloed komen.

Een voedingspatroon met een lage glycemische index vergeleken met een hoge, kan zorgen voor een lagere HbA1c (maat voor het gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de afgelopen weken). Bij mensen met diabetes type 2 kan ook de nuchtere glucosewaarde verbeteren. Maar deze effecten kunnen ook komen door bijvoorbeeld de vezels en volkoren producten in je voeding. Wat er precies is toe te schrijven aan de glycemische index is dus nog onduidelijk.

Waarom zou je niet letten op glycemische index bij diabetes?

De glycemische index is lastig toe te passen. Hoe snel koolhydraten in je bloed komen is namelijk niet zo makkelijk te zeggen. Dit hangt niet alleen af van het product wat je eet. Ook van belang is bijvoorbeeld: hoe je het klaarmaakt, hoe rijp fruit is en met welke andere voedingsmiddelen je het eet.

Verder is het effect van de glycemische index van een product op de bloedsuikers bij iedereen anders. En ook gezonde producten kunnen snel als glucose in je bloed komen. Denk aan volkorenbrood. Dat laat je liever niet staan, vanwege de bewezen gezondheidsvoordelen, zoals een verminderde kans op hart- en vaatziekten.

Vraag hulp

Heb je last van bloedsuikerpieken? Bespreek dit altijd eerst met je arts, verpleegkundige of diëtist. Kun je nog wat veranderen aan hoe je eet? Of misschien zijn er nog aanpassingen aan de medicatie mogelijk? Zij kunnen je helpen om een keuze te maken. Als je besluit om wel te gaan letten op glycemische index, doe dit dan samen met je diëtist.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.