Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Diabetes

Bekijk hier de informatie over voeding en diabetes en de materialen die je kunt inzetten.

Adviezen in het kort

De Schijf van Vijf is primair bedoeld voor de algemene populatie, maar een voedingspatroon volgens de uitgangspunten van de Schijf van Vijf kan ook als volwaardige basis dienen bij chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2.

De verantwoordelijkheid voor het samenstellen van een voedingspatroon op maat ligt bij een diëtist of andere zorgverlener. Daarom hanteert het Voedingscentrum geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen voor mensen met een aandoening.

Er zijn een paar 'basisregels' die je altijd aan je patiënt kunt meegeven:

  • Kies voor gezonde producten met koolhydraten, zoals groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst.
  • Laat zoete dranken (zoals sap en frisdrank), snoep, koek en zoete toetjes zoveel mogelijk staan.
  • Afhankelijk van de medicatie die je cliënt gebruikt, kan het verstandig zijn om de koolhydraten verdeeld over de dag binnen te krijgen.
  • Vervang roomboter en harde margarine door oliën en zachte margarine of halvarine.
  • Beperk de zoutinname tot 6 gram per dag.
  • Beweeg regelmatig.

Bekijk alle adviezen voor je patiënt met diabetes type 1 en diabetes type 2.

Als je patiënt te zwaar is, dan kan een gewichtsverlies van 5 tot 15% of 10% van de buikomvang al een verbetering opleveren van de bloedglucosewaarden, de insulinegevoeligheid, het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Kijk bij overgewicht.

Tools voor praktijk en patiënt