Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Maag- en darmproblemen

Maag- en darmproblemen zoals diarree en obstipatie komen vaak voor. Sommige klachten zijn op te lossen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon, met voldoende vezels en vocht. De Schijf van Vijf is daarvoor een richtlijn. Bij specifieke aandoeningen in het maag-darmkanaal zijn soms aanpassingen nodig. Een diëtist biedt daarbij hulp.

Je vindt hier voedingsadviezen, informatie en materialen over maag-darmproblemen.

maag- en darmproblemen

Adviezen in het kort

Klachten in het maag-darmkanaal zoals brandend maagzuur, diarree of obstipatie komen vaak door een minder gezond voedingspatroon. Voor een goede spijsvertering gelden een aantal voedingsadviezen:

  • Drink elke dag 1,5 tot 2 liter water.
  • Eet veel vezels. Er zitten veel vezels in onder andere volkorenproducten, groente en fruit.
  • Eet regelmatig en sla geen maaltijden over.
  • Neem de tijd om rustig te eten en goed te kauwen.
  • Laat nooit zomaar voedingsmiddelen weg.

Specifieke aandoeningen in het maag-darmkanaal zijn bijvoorbeeld het prikkelbare darmsyndroom (PDS), colitis ulcerosa, maagzweer of ziekte van Crohn. Daarvoor is vaak wel een persoonlijk advies en begeleiding door een diëtist nodig, naast eventuele medicatie.

Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) zijn er steeds meer aanwijzingen dat het vermijden van bepaalde type koolhydraten (FODMAPs) voor sommige mensen kan helpen. Begeleiding door een gespecialiseerd diëtist is hierbij belangrijk.

Heb je een patiënt met coeliakie of lactose-intolerantie? Bekijk dan de pagina over voedselovergevoeligheid.

Hulpmiddelen en meer informatie

Andere bronnen

  • Artsenwijzer Diëtetiek van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten om te bepalen op welk moment welke voedingszorg passend is.

Materialen en tools voor de patiënt