Menu
Zoek

Ondervoeding

Ondervoeding komt vooral voor bij ziekte en mensen op hoge leeftijd. Regelmatig en gezond eten volgens de Schijf van Vijf is bij ondervoeding belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Om op een gezonde manier in gewicht aan te komen zijn soms andere of extra producten nodig. Samenwerking tussen de huisarts en diëtist is bij ondervoeding essentieel.

Je vindt hier voedingsadviezen, informatie en materialen over ondervoeding.

Adviezen in het kort

Voor een patiënt met ondervoeding kan het lastig zijn om regelmatig, gezond en voldoende te eten, bijvoorbeeld vanwege verminderde eetlust of kauwproblemen. Het is belangrijk om te zorgen dat de patiënt voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Vooral eiwit is van belang. De Schijf van Vijf is daarbij een goede basis.

Bij ondervoeding zijn de belangrijkste voedingsadviezen:

  • Eet veel producten met eiwit, zoals vis, onbewerkt mager vlees, peulvruchten, ei, ongezouten noten, zuivel en volkorenproducten.
  • Neem wat extra vet bijvoorbeeld door tijdelijk te kiezen voor vettere varianten van vlees, melkproducten en kaas. Noten, avocado en vette vis bevatten ook veel vet.
  • Beleg brood extra dik.
  • Neem eventueel smoothies met zuivel of sojadrink.
  • Beweeg om de spiermassa te behouden.

Soms kan een supplement met extra vitamines en mineralen nodig zijn. Als met gewone voeding de behandeldoelen niet kunnen worden gehaald, kan dieetvoeding worden ingezet. Bekijk wanneer dieetvoeding nodig is.

Hulpmiddelen en meer informatie

  • Praatplaat Goed eten op leeftijd om samen met je patiënt te bekijken of er bepaalde aspecten rondom eten en drinken aandacht vragen.
  • Online BMI-meter om de BMI van de patiënt te berekenen.
  • Webinar over de signalering en behandeling van ondervoeding, met casussen uit de praktijk en handige tips.
  • Encyclopedie pagina's over ondervoeding en ondergewicht.
  • Handreiking voor diversiteit in de praktijk, bijvoorbeeld hoe je rekening houdt met eetgewoontes en gezondheidsvaardigheden.

Andere relevante bronnen

Materialen en tools voor de patiënt

<p>In de folder 'Voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel' krijgt de pati&euml;nt voedingsadviezen als je onbedoeld gewicht verliest of aan het herstellen bent. Er worden specifieke tips gegeven bij elk eetmoment.</p>
<p>
</p>
<p>
<a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/ziekte-en-allergie/ondervoeding-eten-bij-ondervoeding-en-herstel-na-ziekte/">&gt; Bekijk en bestel de folder.</a></p>
<p> </p> <p>In het gratis online eetdagboek Mijn Eetmeter kunnen pati&euml;nten hun voeding bijhouden en zien hoeveel energie en voedingsstoffen ze binnenkrijgen.</p>
<p>
</p>
<p>
<a href="/nl/thema/apps-en-tools-voedingscentrum/mijn-eetmeter-app-online.aspx">&gt; Meer over de app.</a></p>
<p> </p> <p>Op onze website hebben we een speciale pagina met eiwitrijke recepten.</p>
<p>
</p>
<p>
<a href="/nl/gezonde-recepten/eiwitrijke-recepten-.aspx">&gt; Naar de receptpagina.</a></p>
<p> </p>
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.