Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Diëten en hypes

Het internet staat vol informatie over voeding, afvallen en diëten. Hier vind je informatie die kan helpen om hypes te duiden richting je patiënt.

food hypes

In het kort

Het Voedingscentrum neemt nooit klakkeloos de nieuwe diëten en hypes over, maar volgt de adviezen van de Gezondheidsraad. Een nieuw onderzoek of inzicht moet gezien worden in het licht van alle andere beschikbare onderzoeken. Pas dan kun je een afgewogen conclusie trekken. Bekijk hoe wetenschappelijk onderzoek werkt.

Wie eet volgens de Schijf van Vijf volgt niet de nieuwste trends, maar is wel verzekerd van het meest betrouwbare voedingsadvies dat er op het moment beschikbaar is. Niet één product, maar een gevarieerd en volwaardig eetpatroon houd je fit en gezond. Aan bekende afvaldiëten kunnen nadelen kleven. Bijvoorbeeld als er hele productgroepen weggelaten worden kunnen tekorten ontstaan. Of als het afvallen te snel gaat kan naast vetmassa ook spiermassa verdwijnen. Ook is het gewichtsverlies meestal niet blijvend, omdat er geen permanente gezonde leefstijl is aangeleerd.

Kijk bij overgewicht hoe het Voedingscentrum adviseert om af te vallen.