De meeste mensen krijgen voldoende eiwit binnen. Het is voor de meeste mensen dan ook niet nodig om producten met extra eiwit te nemen. Eiwit zit in veel producten, zoals vlees, vis, ei, peulvruchten, noten, melk- en melkproducten en kaas. Ook graanproducten dragen voor een belangrijk deel bij aan de eiwitinname.
In de supermarkt zie je steeds meer speciale producten die verrijkt zijn met eiwit. Denk aan eiwitrepen, eiwitpoeders en eiwitshakes. Je ziet ook steeds vaker gewone producten die verrijkt zijn met eiwit, zoals eiwitrijk brood en gehakt met toegevoegd eiwit. Ook is er een groot aanbod van producten met 'protein' in de naam van het product. Enkele voorbeelden: protein mousse, protein kwark, protein maiswafels, protein pannenkoeken, protein repen, protein ijs en protein chips. Protein is het Engelse woord voor eiwit (proteïne).
Een product is eiwitrijk als minimaal 20% van de calorieën in het levensmiddel afkomstig is van eiwitten. Door de claim eiwitrijk of door protein in de naam te zetten lijkt een product misschien een gezonde keuze. Maar veel van deze producten staan niet in de Schijf van Vijf. Ze bevatten bijvoorbeeld toegevoegd suiker of chocolade. Wil je weten of een eiwit-verrijkt product in de Schijf van Vijf staat? Kijk dan in de 'Kies Ik Gezond?'-app.
Bekijk ook onze video over eiwitrijke producten:
Verrijkt met dierlijk eiwit
Ons voedselpatroon heeft een grote impact op het milieu. Er is een verschuiving nodig naar een eetpatroon waarbij we meer eiwitten halen uit plantaardige producten dan uit dierlijke. Dit heet ook wel de eiwittransitie. De trend van een groeiend aanbod van veel eiwit-verrijkte producten gaat hier tegenin. Vaak zijn de eiwit-verrijkte producten verrijkt met dierlijk eiwit.
Hebben sporters extra eiwit nodig?
De meeste sporters hebben geen speciale eiwitrijke voedingsmiddelen nodig. Eiwitshakes en eiwitrepen met bijvoorbeeld weipoeder zijn producten die bedoeld zijn voor heel intensieve sporters, voor wie het met gewone voeding niet lukt om voldoende eiwit binnen te krijgen. Of die om praktische redenen, bijvoorbeeld bij een lange trainings- of wedstrijddag, geen volledige maaltijd kunnen nemen. Recreatieve sporters hebben deze producten niet nodig.
Extra eiwit bij ondervoeding
Voor sommige groepen is het wel nodig om extra eiwit te nemen. Dit geldt voor mensen die te maken hebben met onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding. Bijvoorbeeld kwetsbare ouderen en mensen die ernstig ziek zijn of herstellen van een ziekte. Deze mensen hebben een hogere behoefte aan eiwit. Zij kunnen daarvoor meer eten van gewone producten met veel eiwit, zoals vlees, vis, ei, melkproducten, kaas, peulvruchten, noten en granen. Soms kunnen eiwit-verrijkte producten het makkelijker maken om in de extra eiwitbehoefte te voorzien. Het is belangrijk dat mensen die te maken hebben met onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding begeleid worden door een arts of diëtist.
Eiwitrijke maaltijden
Voor mensen die willen letten op voldoende eiwit in hun voeding, hebben we bij onze recepten voor hoofdmaaltijden een filter eiwitrijk. Deze maaltijden bevatten minimaal 25 gram eiwit per portie en minimaal 20% van de energie wordt geleverd door eiwit. In deze recepten wordt gebruik gemaakt van producten die van nature (veel) eiwit leveren. Bekijk onze eiwitrijke recepten.