Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Chronische nierschade

Bekijk hier de informatie over voeding en chronische nierschade en de materialen die je kunt inzetten.
belang gezonde voeding bij chronische nierschade

Adviezen in het kort

De Schijf van Vijf vormt een goede basis voor de meeste mensen met chronische nierschade. Het is daarbij vooral belangrijk om te letten op zout. Een voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf levert alle essentiële voedingsstoffen en niet te veel zout.

Te veel zout eten kan de nierschade verergeren. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. De meeste mensen eten meer dan dat. Tips voor mensen met chronische nierschade:

  • Kook zelf zonder kant-en-klare producten. 80% van het zout dat we binnenkrijgen zit in producten, vooral producten waar fabrikanten het aan toevoegen. Dus maak zelf sauzen, marinades, dressings en soep.
  • Vergelijk etiketten en kies voor de minder zoute varianten.
  • Voeg geen zout aan je eten toe. 20% van het zout dat we binnenkrijgen voegen we zelf toe tijdens het koken of aan tafel.
  • Gebruik verse of gedroogde kruiden in plaats van zout.

Gezond eten volgens de Schijf van Vijf helpt om chronische nierschade te voorkomen. Door gezond te eten verklein je de kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Dit zijn allemaal risicofactoren voor chronische nierschade. Bekijk de informatie over voeding en hart-en vaatziekten en over voeding en diabetes.

Mensen waarbij de nierfunctie verder achteruitgaat moeten vaak een speciaal dieet volgen. Dit krijgen zij van een diëtist die gespecialiseerd is in nieren. Bij dit dieet wordt onder andere rekening gehouden met de hoeveelheid eiwit, natrium, kalium, fosfaat en vocht.

Tools voor praktijk en patiënt