Adviezen in het kort
De Schijf van Vijf vormt een goede basis voor de meeste
mensen met chronische nierschade. Het is daarbij vooral belangrijk om te letten
op zout. Een voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf levert alle essentiële voedingsstoffen en niet te veel zout.
Te veel zout eten kan de nierschade verergeren. Het advies
is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. De meeste mensen eten meer dan
dat. Tips voor mensen met chronische nierschade:
- Kook zelf zonder kant-en-klare producten. 80%
van het zout dat we binnenkrijgen zit in producten, vooral producten waar
fabrikanten het aan toevoegen. Dus maak zelf sauzen, marinades, dressings en
soep.
- Vergelijk etiketten en kies voor de minder zoute
varianten.
- Voeg geen zout aan je eten toe. 20% van het zout
dat we binnenkrijgen voegen we zelf toe tijdens het koken of aan tafel.
- Gebruik verse of gedroogde kruiden in plaats van
zout.
Gezond eten volgens de Schijf van Vijf helpt om chronische
nierschade te voorkomen. Door gezond te eten verklein je de kans op een hoge
bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Dit zijn allemaal
risicofactoren voor chronische nierschade. Bekijk de informatie over voeding en hart-en vaatziekten en over voeding en diabetes.
Mensen waarbij de nierfunctie verder achteruitgaat moeten
vaak een speciaal dieet volgen. Dit krijgen zij van een diëtist die
gespecialiseerd is in nieren. Bij dit dieet wordt onder andere rekening
gehouden met de hoeveelheid eiwit, natrium, kalium, fosfaat en vocht.