De Schijf van Vijf is primair bedoeld voor de algemene populatie, maar kan ook bij een chronische nierschade een gezonde basis vormen. Een voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf levert alle essentiële voedingsstoffen en niet te veel zout. Een diëtist kan indien nodig adviezen op maat geven.
Op deze pagina vind je voedingsadviezen, informatie en materialen over chronische nierschade.
Adviezen in het kort
De Schijf van Vijf vormt een goede basis voor de meeste mensen met chronische nierschade. Het is daarbij vooral belangrijk om te letten op zout. Te veel zout eten kan de nierschade verergeren. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten.
Tips voor patiënten met chronische nierschade:
- Kook zelf zonder kant-en-klare producten. 80% van het zout dat we binnenkrijgen zit in producten, vooral producten waar fabrikanten het aan toevoegen. Dus maak zelf sauzen, marinades, dressings en soep.
- Vergelijk etiketten en kies voor de minder zoute varianten.
- Voeg geen zout aan je eten toe. 20% van het zout dat we binnenkrijgen voegen we zelf toe tijdens het koken of aan tafel.
- Gebruik verse of gedroogde kruiden in plaats van zout.
Patiënten waarbij de nierfunctie verder achteruitgaat moeten vaak een speciaal dieet volgen. Een diëtist die gespecialiseerd is in nieren. Bij dit dieet wordt onder andere rekening gehouden met de hoeveelheid eiwit, natrium, kalium, fosfaat en vocht.
Chronische nierschade voorkomen
Gezond eten volgens de Schijf van Vijf helpt om chronische nierschade te voorkomen. Door gezond te eten verklein je de kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Dit zijn allemaal risicofactoren voor chronische nierschade. Bekijk de informatie en materialen over voeding bij hart- en vaatziekten en over voeding bij diabetes.