Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Overgewicht

Bekijk hier de informatie over overgewicht en de materialen die je kunt inzetten.

In welke fase zit jouw patiënt? Per fase zijn er andere adviezen:

  1. Moet nog beginnen met afvallen: kijk in welk zorgprofiel de patiënt valt en verwijs zo nodig door voor de juiste begeleiding. Begin met het kiezen van een realistisch streefgewicht. 5 tot 10% gewichtsverlies zorgt al voor gezondheidswinst. Kijk of je patiënt steun krijgt uit de omgeving.
  2. Is bezig met afvallen: ook bij afvallen is de Schijf van Vijf de basis. Soms zorgt eten volgens de Schijf van Vijf al voor voldoende gewichtsverlies. Is dit niet het geval, dan kan een energiebeperking nodig zijn. We raden aan om ongeveer een halve kilo af te vallen per week. Pas in kleine stappen het eetpatroon aan. Maak samen haalbare voornemens, zoals frisdrank vervangen door water. Het online eetdagboek Mijn Eetmeter helpt om inzicht te krijgen en stappen te bepalen. Stimuleer dat je patiënt 60 minuten beweegt per dag.
  3. Is afgevallen en wil het gewicht behouden: Als je patiënt het streefgewicht heeft behaald zoek je een nieuwe balans waarmee het gewicht stabiel blijft: gezond en minder eten dan vóór het afvallen en 60 minuten per dag bewegen. Elke week op de weegschaal staan en regelmatig het eetdagboek Mijn Eetmeter bijhouden geven inzicht en zorgen dat je op tijd weer bij kunt sturen.

Tools voor praktijk en patiënt