Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Overgewicht

Bekijk hier de informatie over overgewicht en de materialen die je als zorgprofessional kunt inzetten.
huisarts in gesprek over overgewicht

Adviezen per fase

In welke fase zit jouw patiënt? Per fase zijn er andere adviezen.

1) Patiënt moet nog beginnen met afvallen.

Voordat een patiënt begint met afvallen, is het belangrijk om de volgende zaken in kaart te brengen:

Overleg met je patiënt wat de mogelijkheden voor gewichtsverlies zijn en verwijs door naar een andere professional indien nodig of gewenst. Gaat je patiënt zelf aan de slag zonder verdere begeleiding? Benadruk dan dat het belangrijk is om een realistisch streefgewicht te kiezen. 5 tot 10% gewichtsverlies zorgt al voor gezondheidswinst.

Bespreek daarnaast het belang van kleine stappen nemen en het maken van concrete, haalbare voornemens. Het online eetdagboek Mijn Eetmeter helpt om inzicht te krijgen en stappen te bepalen. En kijk of je patiënt steun krijgt uit de omgeving.

2) Patiënt is bezig met afvallen.

Ook bij gewichtsverlies is de Schijf van Vijf een goede basis. Soms zorgt eten volgens de Schijf van Vijf al voor voldoende gewichtsverlies. Is dit niet het geval, dan kan een energiebeperking nodig zijn door slimme keuzes te maken binnen de Schijf van Vijf. We raden aan om ongeveer een halve kilo af te vallen per week. Pas in kleine stappen het voedingspatroon aan. Maak samen concrete en haalbare voornemens, zoals frisdrank vervangen door water.

Stimuleer dat je patiënt voldoende beweegt. Kan je patiënt wat extra hulp en tips gebruiken? In Mijn Eetmeter bieden wij Mijn nieuwe balans aan. Hiermee kan je patiënt zijn of haar voortgang in het afvallen bijhouden en helpen wij met tips en adviezen.

3) Patiënt is afgevallen en wil het nieuwe gewicht behouden.

Als je patiënt het streefgewicht heeft behaald, zoek je samen een nieuwe balans waarmee het gewicht stabiel blijft. Dit houdt vaak in: gezond en minder eten dan vóór het afvallen en voldoende bewegen. Elke week op de weegschaal staan en regelmatig het eetdagboek Mijn Eetmeter bijhouden geven de patiënt inzicht. Zo kan er op tijd weer worden bijgestuurd als dat nodig is.

Tools voor praktijk en patiënt