Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op eten, zoals een voedselallergie en voedselintolerantie. Denk onder andere aan coeliakie, lactose-intolerantie of koemelkallergie. Met de juiste voeding kunnen klachten voorkomen of verminderd worden, met behoud van voldoende voedingsstoffen.
Je vindt hier voedingsadviezen, informatie en materialen over voedselovergevoeligheid.
Adviezen in het kort
Onder voedselovergevoeligheid vallen zowel een voedselallergie als een voedselintolerantie. Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem op bepaalde stoffen in voedingsmiddelen. Het afweersysteem maakt antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken heten allergenen.
Het lichaam kan op bepaalde voedingsmiddelen reageren zonder dat je een allergie hebt. Het gaat dan om een niet-allergische-voedselovergevoeligheid. We noemen dat een intolerantie. De stoffen die bij een intolerantie de klachten veroorzaken heten ‘triggers’.
De behandeling van een voedselovergevoeligheid is maatwerk. Zorg dat patiënten nooit zomaar bepaalde productgroepen, zoals zuivel of granen, weglaten uit hun voedingspatroon. Is dit wel nodig? Schakel dan altijd een diëtist in om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen.