Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Vitamines, mineralen en supplementen

Bekijk hier de informatie over vitamines, mineralen en supplementen. Ook vind je hier een overzicht van de materialen en tools die je kunt gebruiken bij advies aan cliënten of patiënten.
Lang niet iedereen heeft supplementen nodig

Vitamines, mineralen en spoorelementen zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de groei, het onderhoud en een goede werking van het lichaam. Ze leveren geen energie. Een voldoende inname ervan is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van chronische ziekten. Door gezond en gevarieerd te eten krijgen veel mensen al voldoende voedingsstoffen binnen. Een supplement levert dan geen extra gezondheidswinst op. Supplementen slikken kan in sommige gevallen schadelijk zijn.

Voor sommigen geldt op basis van de voedingsnormen wel het advies om vitamines bij te slikken. Dit geldt voor jonge kinderen (vitamine D), ouderen (vitamine D), mensen met een donkere huid (vitamine D) zwangere vrouwen (vitamine D en foliumzuur) en veganisten (vitamine B12). Valt jouw patiënt onder deze groepen? Bekijk dan hoeveel ze nodig hebben. Ook als je patiënt langdurig weinig of eenzijdig eet kan extra vitamines en mineralen slikken nodig zijn.

Aanvullende adviezen bij ziekte, medicijngebruik of bariatische chirurgie zijn te vinden in de bijbehorende behandelrichtlijnen.

Tools voor praktijk en patiënt