Hoe ziet een
gesprek over voeding er in de praktijk uit? Hoe pak je zo'n gesprek aan? In deze casus lees je hoe praktijkondersteuner Marieke dit doet. Ze helpt Els te werken aan haar te hoge bloeddruk en haar gewicht.
Een patiënt, Els van 53 jaar, kwam op het
spreekuur van de praktijkondersteuner voor een bloeddrukcontrole. Els gaf aan
graag van de bloeddrukmedicatie af te willen. Dit wilde ze bereiken door af te
vallen en op haar voeding te letten, en daar zocht ze begeleiding voor. Ook gaf
Els aan het spannend te vinden om naar een diëtist te gaan.
Praktijkondersteuner Marieke heeft
Els al 3 keer op het spreekuur gehad vanwege haar bloeddruk. Ze vertelt: “Ik
wilde Els graag helpen haar doel te bereiken, vooral door haar situatie zo goed
mogelijk te begrijpen en vervolgens adviezen te geven die bij haar passen. Zo
heb ik haar kennis laten maken met het online eetdagboek Mijn Eetmeter van het
Voedingscentrum. Daar was Els erg enthousiast over. Ook heb ik uitgelegd wat voeding
met je doet en hoe je etiketten moet lezen.”
Els reageerde positief op de
handvatten die ze kreeg om zelf aan de slag te gaan met gezondere voeding. 2 weken later komt ze terug op het spreekuur om te bespreken of alles duidelijk
was en om met Marieke samen Mijn Eetmeter door te
nemen. “Door een tijd lang gezonder te eten en meer te bewegen heeft Els
inmiddels haar doel behaald”, vertelt Marieke. “Ze is 8,3 kilo afgevallen en ze
hoeft de medicatie voor haar hoge bloeddruk niet langer te slikken. Ik zou alle
andere praktijkondersteuners en huisartsen willen aanraden om de tijd te nemen voor
patiënten met dit soort vragen over voeding en duidelijk uit te leggen wat
voeding met je doet.”
Tip voor huisartsen
Verwijs bij
een hoge bloeddruk zonder verdere comorbiditeit door naar de
praktijkondersteuner. Geef wel alvast advies over zout. Voorbeelden van tips die je kunt geven
zijn: laat kant-en-klaarmaaltijden, pakjes, zakjes en zoute snacks zo veel
mogelijk staan en strooi kruiden over je eten in plaats van zout. Adviseer indien
van toepassing ook over drop en zoethout(thee), aangezien de stof glycyrrizine de bloeddruk kan verhogen.
Tip voor praktijkondersteuners
Breng met Mijn Eetmeter of de Praatplaat gezonder eten in kaart wat de valkuilen zijn in het voedingspatroon van je
patiënt en formuleer samen een realistisch doel. De ‘Kies Ik Gezond?’-app kan
je patiënt helpen gezondere producten te kiezen, met bijvoorbeeld weinig/geen zout.
Handige materialen
Het Voedingscentrum heeft diverse voorlichtingsmaterialen die je kunt gebruiken in je praktijk. Deze kun je gratis downloaden in onze webshop. Een groot deel is ook gratis te bestellen als je je in de webshop aanmeldt als professional. Hieronder een greep uit de materialen passend bij bovenstaande casus.