Menu
Zoek

Casus hoge bloeddruk

Hoe ziet een gesprek over voeding er in de praktijk uit? Hoe pak je zo'n gesprek aan? In deze casus lees je hoe praktijkondersteuner Marieke dit doet. Ze helpt Els te werken aan haar te hoge bloeddruk en haar gewicht.

praktijkondersteuner meet bloeddruk op

Een patiënt, Els van 53 jaar, kwam op het spreekuur van de praktijkondersteuner voor een bloeddrukcontrole. Els gaf aan graag van de bloeddrukmedicatie af te willen. Dit wilde ze bereiken door af te vallen en op haar voeding te letten, en daar zocht ze begeleiding voor. Ook gaf Els aan het spannend te vinden om naar een diëtist te gaan.

Praktijkondersteuner Marieke heeft Els al 3 keer op het spreekuur gehad vanwege haar bloeddruk. Ze vertelt: “Ik wilde Els graag helpen haar doel te bereiken, vooral door haar situatie zo goed mogelijk te begrijpen en vervolgens adviezen te geven die bij haar passen. Zo heb ik haar kennis laten maken met het online eetdagboek Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum. Daar was Els erg enthousiast over. Ook heb ik uitgelegd wat voeding met je doet en hoe je etiketten moet lezen.”

Els reageerde positief op de handvatten die ze kreeg om zelf aan de slag te gaan met gezondere voeding. 2 weken later komt ze terug op het spreekuur om te bespreken of alles duidelijk was en om met Marieke samen Mijn Eetmeter door te nemen. “Door een tijd lang gezonder te eten en meer te bewegen heeft Els inmiddels haar doel behaald”, vertelt Marieke. “Ze is 8,3 kilo afgevallen en ze hoeft de medicatie voor haar hoge bloeddruk niet langer te slikken. Ik zou alle andere praktijkondersteuners en huisartsen willen aanraden om de tijd te nemen voor patiënten met dit soort vragen over voeding en duidelijk uit te leggen wat voeding met je doet.”

Tip voor huisartsen

Verwijs bij een hoge bloeddruk zonder verdere comorbiditeit door naar de praktijkondersteuner. Geef wel alvast advies over zout. Voorbeelden van tips die je kunt geven zijn: laat kant-en-klaarmaaltijden, pakjes, zakjes en zoute snacks zo veel mogelijk staan en strooi kruiden over je eten in plaats van zout. Adviseer indien van toepassing ook over drop en zoethout(thee), aangezien de stof glycyrrizine de bloeddruk kan verhogen.

Tip voor praktijkondersteuners

Breng met Mijn Eetmeter of de Praatplaat gezonder eten in kaart wat de valkuilen zijn in het voedingspatroon van je patiënt en formuleer samen een realistisch doel. De ‘Kies Ik Gezond?’-app kan je patiënt helpen gezondere producten te kiezen, met bijvoorbeeld weinig/geen zout.

Handige materialen

Het Voedingscentrum heeft diverse voorlichtingsmaterialen die je kunt gebruiken in je praktijk. Deze kun je gratis downloaden in onze webshop. Een groot deel is ook gratis te bestellen als je je in de webshop aanmeldt als professional. Hieronder een greep uit de materialen passend bij bovenstaande casus.

Download of bestel de folder <a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/gezond-eten/minder-zout-eten/">Minder zout eten</a>. Hierin lezen pati&euml;nten hoe ze stap voor stap minder zout kunnen eten. Raad de online tool <a href="/professionals/huisartsen/mijn-betere-keuze.aspx">Mijn Betere Keuze</a> aan om gezonde stappen te zetten naar minder calorie&euml;n, suiker, zout of verzadigd vet. Download of bestel de <a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/gezond-eten/promotiekaart-eetmeter-kiesikgezond-app/">uitdeelkaartjes over Mijn Eetmeter en de 'Kies Ik Gezond?'-app</a> om mee te geven aan pati&euml;nten. Hierop worden beide apps toegelicht. Download of bestel de <a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/gezond-eten/praatplaat-gezonder-eten/">Praatplaat gezonder eten</a>. Dit is een handig hulpmiddel voor het gesprek met een pati&euml;nt over voeding. Download of bestel de folder <a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/afvallen/overgewicht-wat-is-een-gezond-gewicht-en-hoe-bereik-ik-dat/">Overgewicht - Hoe bereik ik een gezonder gewicht?</a>. Deze helpt de pati&euml;nt op weg met tips en inspiratie. Download of bestel de uitgebreide brochure <a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/ziekte-en-allergie/voedingsadviezen-bij-overgewicht/">Voedingsadviezen bij overgewicht</a> met praktische adviezen. Download of bestel het <a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/gezond-eten/scheurblok-informatiekaartjes/">scheurblok met informatiekaartjes</a>. Hiermee kun je pati&euml;nten stimuleren zelf informatie op te zoeken op de website van het Voedingscentrum.
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.