Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat kun je doen bij verminderde eetlust?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je minder trek kunt hebben, denk aan: verandering van smaak- en geurwaarneming, medicijngebruik, ziekte, weinig beweging, je alleen voelen en moe zijn. Heb je een verminderde eetlust? Onderstaande tips kunnen misschien helpen:

Onze tips voor meer eetlust:

1. Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.

2. Zorg dat het eten er aantrekkelijk uitziet: creëer kleur op je bord en maak er een gezellige tafel van.

3. Eet meerdere kleine maaltijden.

4. Maak je maaltijden op smaak met kruiden, jus of saus.

5. Varieer met verschillende smaken in je maaltijd: wissel bijvoorbeeld hartig en zoet beleg af.

6. Eet je toetje een uur na ja maaltijd.

7. Woon je alleen? Kijk of je af en toe samen met familie, een vriend of vriendin kunt eten. Of kijk of er initiatieven in de buurt zijn waar je samen met andere kunt eten.

8. Probeer elke dag naar buiten te gaan en te bewegen, dat kan de eetlust ook opgang brengen.

Let op de signalen

Verminderde eetlust kan ervoor zorgen dat je minder eet dan je nodig hebt. Je valt dan af. Dit kun je zien op de weegschaal, of je merkt het aan je kleding die losser zit of omdat je je riem of horlogebandje een gaatje strakker moet doen. Het is belangrijk om op deze signalen te letten. Ook als je het misschien best fijn vindt om wat lichter te zijn, omdat je altijd wat te zwaar was.

Minder energie en voedingsstoffen

Als je afvalt krijg je niet alleen te weinig energie (calorieën) binnen, maar ook minder voedingstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Je lichaam gebruikt reservevoorraden in vetten en spieren. Vooral het afbreken van spieren is nadelig. Dit kan tot gevolg hebben dat dagelijkse activiteiten je moeilijker afgaan. De kans om te vallen neemt toe, je voelt je misschien sneller moe, hebt nog minder zin om te eten en wordt sneller ziek en het herstel duurt langer. Merk je dat je bent afgevallen zonder dat dat de bedoeling was? Neem dan contact op met je (huis)arts.

Vragen en antwoorden over dit onderwerp