Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is verse groente gezonder dan groente uit pot, blik of vriezer?

Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente.

In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan. Verse groente en diepvriesgroente staan in de Schijf van Vijf.

Is groente uit pot of blik minder gezond dan verse groente?

Aan groente uit pot of blik kan zout en/of suiker zijn toegevoegd. Groente uit blik of pot staat daarom meestal niet in de Schijf van Vijf. Kies je voor groente uit pot of blik, kies dan een variant zonder toegevoegd suiker en/of zout. Wat er in de pot of het blik zit, kun je lezen op het etiket.

In onderstaande video leggen we uit hoe het precies zit.

Is groente à la crème gezond?

Groente à la crème uit de diepvries of uit een pot staat niet in de Schijf van Vijf, omdat er meer vet en zout in zit dan in gekookte groente.

Waarom is groente belangrijk?

Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hart- en vaatziekten. Ook hangt het eten van groente samen met een lagere kans op darmkanker. Daarnaast is er een verband tussen het eten van groene bladgroente en een lager risico op diabetes type 2 en longkanker. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom groente de kans op ziekten verkleint. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van stoffen. Het is dus belangrijk om te variëren.

allerlei soorten groente