Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je insecten eten?

Meelwormen, sprinkhanen, torren. Sommigen gruwelen ervan, maar toch wordt insecten eten steeds populairder. Welke insecten kun je eten en hoe gezond zijn ze?

Even wat achtergrondinformatie: ruim 2 miljard mensen wereldwijd eten insecten, zoals sprinkhanen, krekels, rupsen, mieren en bijen. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. In Nederland worden ze sinds kort ook gekweekt. Soorten die je hier het meest ziet zijn de treksprinkhaan, de piepschuimkever en de meeltor.

Je kunt prima insecten eten

Hoe eet je insecten?

Je kunt insecten los eten als snack. Verwijder wel eerst de vleugels en poten, bij sprinkhanen bijvoorbeeld, die kunnen voor beschadiging en verstopping in je darmen zorgen. Je kunt ze ook als onderdeel gebruiken in een zoete snack zoals een koekje of gebak. Ook kun je ze eten als onderdeel van de maaltijd. In sommige Nederlandse groothandels en supermarkten kun je ze ook gevriesdroogd krijgen, of verwerkt in een vleesvervanger.

Zijn ze veilig om te eten?

Ja. Insecten die je in Nederland kunt kopen zijn veilig om te eten. Bedrijven die insecten kweken moeten aan veiligheidseisen voldoen en het bedrijf moet geregistreerd zijn bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

De Europese Unie heeft toestemming gegeven voor het gebruik van een aantal insecten: krekelmeel, kleine meelwormen, gele meelworm, huiskrekel en de treksprinkhaan. De veiligheid hiervan is uitgebreid getest door de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA).

Wat vooral belangrijk is om te weten is dat je insecten beter niet onverhit kunt eten. Net als gewoon vlees is insectenvlees gevoelig voor de uitgroei van (schadelijke) bacteriën. Kook, blancheer, wok of frituur ze eerst minimaal 10 minuten. Sommige insecten koop je gevriesdroogd, maar dat proces doodt de bacteriën niet. En let op: mensen die een schaal- of schelpdierenallergie hebben of allergisch zijn voor huismijt, zijn soms ook allergisch voor insecten.

Op het etiket moet altijd duidelijk staan dat het product insecten bevat en welke soort. Naast de Latijnse naam van het insect, is ook de naam die gebruikt wordt in het land waar het product wordt verkocht verplicht.

Hoe gezond zijn ze?

Insecten passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigd) vet, ijzer en vitamine B.

Wat zit er eigenlijk in insectenvlees?

Insectenvlees is te vergelijken met andere vleessoorten zoals varkensvlees en rundvlees. Het is rijk aan eiwitten. Sommige soorten bevatten relatief veel vet zoals de sprinkhaan (67%) en de meelworm (43%). Dat komt omdat insectenvlees lijkt op orgaanvlees, en dat is rijker aan vet en cholesterol dan de meeste gewone vleessoorten.

Kun je rund-, varkens- en kippenvlees vervangen door vlees van insecten?

Ja, dat kan. Qua voedingsstoffen zijn ze vergelijkbaar. In vlees zit ijzer en vitamine B1 en B12. De meeste insecten, zoals meelwormen en termieten, bevatten dit ook. Er zijn uitzonderingen zoals de huisvlieg en andere soorten die hier nog niet op de markt zijn.

Hoe duurzaam zijn eetbare insecten?

Insectenvlees is duurzamer om te kweken dan vlees. Insecten zetten voeding ongeveer twee tot drie keer efficiënter om in vlees dan varkens of kippen. In vergelijking met runderen zijn insecten zelfs vijf keer zo efficiënt. Daarnaast kan ook een groter deel als vlees worden gebruikt: ongeveer 90 procent bij een insect tegenover 50 procent bij een koe of een varken. Ook is er minder water en ruimte nodig en ligt de uitstoot van broeikasgassen een stuk lager.