Lust je kind veel dingen niet en wil die ook niet proeven van wat je op tafel zet? Dat kan frustrerend zijn, zeker als je als ouder al van alles hebt geprobeerd. Wat kan helpen? Het goede voorbeeld geven, een paar handige trucs èn een (flinke) portie geduld.
Je kind wil niet avondeten, maar wel een toetje. Of geen stuk fruit tussendoor, maar wel een koekje. Of misschien herken je deze: er wordt er een vol bord weggeschoven omdat er iets inzit wat je kind niet kent. Wat doe je dan? Het klinkt eenvoudiger dan het is, maar het blijft belangrijk: geef niet toe aan dit gedrag. Geef bijvoorbeeld geen boterham als je kind daarom vraagt, terwijl er een warme stamppot klaarstaat.
Consequent zijn
Blijf rustig, duidelijk en consequent. Herhaal steeds de regels, en houd je hieraan. Bijvoorbeeld: altijd een hapje proberen, pas dan mag je je bord wegzetten. Als je je avondeten niet lust, is er niks anders. Maar ga er niet de strijd over aan met je kind.
Natuurlijk wil je graag dat je kind eet, en genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je kind slecht eet, kun je je daar behoorlijk zorgen over maken. Maar door regels op te stellen en je hieraan te houden, creëer je duidelijkheid. Zo keert sneller de rust terug aan tafel, en leert je kind gaandeweg beter te eten.
Het is niet erg als je kind even iets minder eet omdat je de nieuwe regels aan het invoeren bent. Geef je kind een paar weken de tijd om eraan te wennen.
Een baby die niet wil eten, of een kind van 12: dat is nogal een verschil. Daarom hebben we voor elke leeftijdsfase tips voor het omgaan met moeilijke eters: