Lust je kind veel dingen niet? Wil je kind niet eten? Houd vol! Gebruik de tips op deze pagina.
Een goede eter is een kind dat van alles wat eet en nieuwe smaken probeert. Het bord hoeft niet leeg.
Bekijk ook onze pagina met 11 tips om je kind gezond te leren eten.
Tip 1: Bekijk of je kind niet te veel tussendoor eet
Eet je kind veel tussendoortjes? Dat kan een reden zijn waarom je kind aan tafel slecht eet. Een kindermaag zit snel vol. Wanneer heeft je kind voor het laatst wat gehad? Lees meer over tussendoortjes voor je kind.
Tip 2: Eet op tijd
Eten jullie laat? Misschien is je kind moe en eet daarom minder goed. Of vind je kind het niet leuk om opeens te moeten stoppen met spelen? Geef op tijd aan dat het eten bijna klaar is.
Tip 3: Heb geduld
Soms moet een kind wel 10 tot 15 keer proeven voordat de smaak went. Dus vind je kind iets niet lekker? Probeer het de volgende keer opnieuw.
Tip 4: Laat zien dat jij geniet
Kinderen groeien op en maken steeds meer eigen keuzes. Maar als ouder blijf je een belangrijk voorbeeld voor je kind. ‘Doe wat ik doe’ werkt beter dan ‘doe wat ik zeg’. Laat daarom zien dat jij gezond eet en drinkt en daarvan geniet. Eet bijvoorbeeld samen groente omdat het erbij hoort en lekker is. Je hoeft dan niet te zeggen dat groente eten zo gezond is.
Tip 5: Maak gezond eten leuk
Dan gaan kinderen eerder nieuwe dingen proeven. Vertel bijvoorbeeld dat je van wortelen goed kan zien. Of maak een gezicht van het eten. Of doe alsof het een etentje met piraten is. Probeer uit wat jouw kind leuk vindt.
Ook kun je een leuk bord of een leuke lunchtrommel nemen met verschillende vakjes. In die vakjes doe je allemaal verschillende gezonde hapjes. Een paar tomaatjes, wat schijfjes paprika, een beetje mozzarella, een paar stukjes banaan. Zo maak je een gezonde "monkey platter" of "bento box" voor je kind. Thuis of om mee te nemen. Zo leer je je kind op een leuke manier proeven.
Tip: leg op het vakjesbord evenveel eten als je normaal geeft tijdens de lunch of avondeten. Bekijk welke hoeveelheden normaal zijn.
Tip 6: Kook samen
Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Ze leren dan veel. En als je eten samen maakt, gaan ze het gemakkelijker proeven en opeten. Bekijk onze pagina Samen koken met kinderen.
Tip 7: Blijf rustig en positief
Wil je kind iets niet eten? Eet zelf rustig verder. Als je geen aandacht geeft, is de kans groter dat je kind vanzelf weer gaat eten. En zo niet? Vraag dan af en toe of die een hap neemt om te proeven. Geef een compliment als je kind die hap ook daadwerkelijk neemt.?
Tip 8: Een vast moment aan tafel
Eten doe je aan tafel. Wanneer je van tafel gaat, dan is het eten voorbij. Ook al heeft je kind niks of weinig gegeten. Laat je kind wel altijd proeven, maar ruim daarna gewoon af. Straf je kind niet. Eten jullie altijd wat yoghurt na de avondmaaltijd? Geef dat toetje dus wel gewoon. Anders lijkt het een straf. Volgende keer beter!
Geef niet iets extra’s na de maaltijd, zoals een boterham. Je houdt het slechte eten namelijk in stand als je kind verwacht iets anders te krijgen. Het is niet erg als je kind een keer met trek naar bed gaat. Een paar dagen wat minder eten is ook geen probleem. Dit klinkt misschien naar, maar een gezond kind hongert zichzelf echt niet uit. Je kind gaat vanzelf wel eten.
Tip 9: Schep kleine porties op
Met kleine porties hoeft je kind niet tegen een berg eten op te kijken. Bedenk dat je kind minder eet dan jij. En nog eens opscheppen kan altijd. Bekijk wat een goede portie voor je kind is.
Tip 10: Maak eten op een andere manier klaar
Wil de broccoli er zo niet in? Dan misschien wel door de pastasaus of met wat knapperige pijnboompitten erover. Gekookte wortel het vieste wat er is? Probeer het rauw en geraspt met een paar rozijnen. Hieronder laten we van 3 groenten laten hoe je ze op verschillende manieren klaar kunt maken. Zoek ook eens onze recepten door. Doe niet overal appelmoes of ketchup op. Dan smaakt alles hetzelfde. Daardoor leren ze geen nieuwe smaken.
Varieer in warm/koud en rauw/gaar
Combineer met smaken die je kind wel lekker vindt
Gebruik een andere kooktechiek
Kijk voor inspiratie ook in onze kookhulp.
Verwerk het in een gerecht
Rasp bijvoorbeeld de groente en doe het door lasagne, saus, omelet, enzovoorts.
Aan de slag met het Leren-lusten-plan
Heb je het idee dat je een andere aanpak nodig hebt? Dan kan het helpen om samen met je kind (vanaf 4 jaar) een plan te maken, want lusten kun je leren! Opvoedkundige en kinderpsycholoog Tischa Neve heeft het Leren-lusten-plan ontwikkeld. Hiermee kun je op deze pagina samen met je kind aan de slag.
Hulp nodig?
Als je hulp nodig hebt, dan kun je met je vragen bij de huisarts terecht. Mocht dit niet helpen, dan kan je huisarts je misschien doorverwijzen naar een diëtist, een gedragsdeskundige of kinderpsycholoog.