Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Eten en drinken op de basisschool

Je kind groeit en ontwikkelt zich volop. Daarom is het belangrijk om ook op school te eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Dan krijgt je kind alle producten en voedingsstoffen binnen die nodig zijn. Op deze pagina staan tips voor pauzehappen en de lunch op school. Ook geven we tips over hoe om te gaan met klasgenootjes die wel koek en snoep meekrijgen.

Wat is het beleid over eten en drinken op school of de BSO? Hier kun je ook invloed op hebben als ouder. We delen tips over hoe je dat kunt aanpakken. Verder geven we nog tips voor als je kind een voedselallergie of -intolerantie heeft.

Wat zijn gezonde 10-uurtjes?

Fruit en snackgroente zijn perfect voor de pauze. Maar ook een volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd of volkoren mueslibrood zijn geschikt. Bekijk onze ideeën gezond en lekker beleg.

Smakelijke 10-uurtjes

groente mee naar school - pauzehap - 10uurtje

 • Oosters genoegen: klein snackbakje met dadels en gedroogde abrikozen.
 • Klein maar fijn: mini-bruinbolletje met light zuivelspread en een plakje komkommer.
 • Gekleurde patatjes: reepjes van bijvoorbeeld komkommer, paprika en selderij in een leuk bakje. Gebruik verschillende kleuren en snijd alle rauwkost even lang en in dezelfde dikte.

 Noten mee naar school - pauzehap - 10-uurtje

 • Cakeje anders: papieren cakevormpje met handje ongezouten studentenhaver.
 • Bakje banaan: bakje magere yoghurt met een halve banaan in stukjes.
 • Rond in de mond: volkoren mini-mueslibol met halvarine of margarine uit een kuipje en een plakje 30+ kaas.
 • Fruitfeestje: blokjes fruit in een leuk bakje, zoals rode meloen en peer. Snijd het fruit allemaal even groot.

Wat is een gezonde lunch voor op school?

Het lunchtrommeltje kan een puzzel zijn: het moet lang lekker en goed blijven. Zeker in de zomer zonder koelkast sta je als vader en moeder voor een uitdaging. 5 tips:

 • Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit.
 • Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda’s, dus zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer of banaan erop.
 • Geef geen vleeswaren mee. Die bederven snel en het is ook geen duurzame keuze. Betere keuzes zijn bijvoorbeeld 30+ kaas, light zuivelspread of hüttenkäse.
 • Maak brood met kaas de avond ervoor klaar en leg het in de vriezer. Geef het ’s ochtends mee naar school. Als het tijd is om te lunchen is het brood ontdooid en is de kaas niet zweterig.
 • Geef de lunch in een klein koeltasje mee als je eten meegeeft dat snel kan bederven.

Inspiratie voor lekkere lunchtrommels

 • In deze broodtrommel: volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en zelfgemaakte humus met paprika en 100% pindakaas met banaan.

 • In deze broodtrommel: volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en 30+ smeerkaas en komkommer, gehalveerde snoeptomaatjes en druiven.

Boterham met wortel en ei - lunch voor school

 • Egg & carrot. Beleg een dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine uit een kuipje, een omelet van 1 ei en geraspte worteltjes.

 • In deze broodtrommel: volkoren pistolet met halvarine of margarine uit een kuipje en zachte geitenkaas met ongezouten walnoten en sla, volkoren boterham met halvarine of margarine uit een kuipje en gekookt ei met avocado, ongezouten studentenhaver, dadel en gedroogde abrikoos.

Boterham met tonijn - lunch voor school

 • Tonijnfestijn met een ‘aardbeientaartje’. Beleg een dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine uit een kuipje, plakken komkommer en stukjes tonijn uit blik (naturel, op water). Het ‘aardbeientaartje’ maak je van een snee volkoren notenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en plakjes aardbei.
  • In deze broodtrommel: volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en belegd met light zuivelspread met kruiden en 30+kaas, reepjes paprika en komkommer en worteltjes.

  Wat is gezond drinken voor op school?

  Wist je dat in pakjes sap veel suiker zit? In een pakje appelsap zit bijvoorbeeld een hoeveelheid suiker die overeen komt met 5 suikerklontjes. Ook in frisdrank, diksap of aanmaaklimonade zit vaak veel suiker. Lees hierover meer bij drinken. Daarom zijn al die drankjes niet zo geschikt om mee te geven naar school. Wat kun je wel geven?

  • Een (hervulbaar) flesje water is gezond en het makkelijkste en gezondste om mee te geven. Zeker als je kind op school deze bij kan vullen bij een kraan of tappunt. Was het flesje wel elke dag af. Tip: Geef een leuk flesje, mooie drinkbeker of bidon mee. En maak het water af en toe leuk met bijvoorbeeld een blaadje munt of sliert komkommer. Of doe een keer een plakje sinaasappel, citroen of limoen in het water.
  • Ook een thermosbeker thee (zonder suiker) is lekker en gezond. Let op dat het niet te heet is.
  • En een beker halfvolle melk of karnemelk is geschikt. Is er geen koelkast op school? Voorkom dat de melk lauw wordt door koude melk in een thermosfles te doen.

  Maak een feest van eten op school: 9 ideeën

  tips voor leuke broodtrommels op school

  1. Beleg het brood steeds met een andere kleur groente. Denk aan plakjes komkommer, wortel, radijs of paprika.
  2. Gebruik een kleurrijk bakje om bijvoorbeeld rauwkost, fruit of ongezouten nootjes in te doen.
  3. Leg een servetje op de bodem van de lunchtrommel of wikkel er een om de boterham.
  4. Vouw een blaadje bakpapier of inpakpapier om de boterham heen. Knip er een figuur uit of laat dit door je kind doen. Denk aan een zon, een dier, een auto of een letter.
  5. Gebruik een leuk prikkertje om de boterhammen bij elkaar te houden.
  6. Stop een lief briefje in de broodtrommel.
  7. Probeer een andere manier van snijden van het fruit, de rauwkost of de boterham. Denk aan letters en dieren. Let erop dat je geen eten weggooit.
  8. Varieer met volkoren broodsoorten: boterham, pistolet, bagel, bolletje...
  9. Versier het fruit met stift: een dolfijn op de banaan, een gezicht op het mandarijntje of een egel op de kiwi. Versier alleen fruit dat je kind nog schilt.

  Wat kan ik als ouder doen aan het eten en drinken op school?

  Krijgen klasgenootjes van je kind koek en snoep mee naar school? Je kind kan dit moeilijk vinden. Hoe kun je hier als ouder het beste mee om gaan? Het is belangrijk hier met je kind over te praten. Luister naar je kind, laat merken dat je begrijpt dat je kind dit ook graag wil, en leg uit waarom jullie andere regels hebben.

  Wat vooral helpt hierbij, is als de school hier zelf ook regels over heeft. Met beleid over eten en drinken kan de school zorgen voor een gezonde omgeving voor alle kinderen. Kijk in de schoolgids, de website of de app of de school voedingsbeleid heeft. Ook over traktaties bijvoorbeeld.

  Wil je laten weten aan school dat je het graag anders wilt, maar weet je niet goed hoe? Vul dan deze kant-en-klare brief (word-document) in en mail deze naar de ouderraad van de school. Dan ben je in een paar minuten klaar! Het mailadres van de ouderraad kun je vinden in de schoolgids, op de website of in de school-app. Je kunt de brief ook gebruiken voor de BSO.

  Wat is nodig op school als mijn kind een voedselallergie of intolerantie heeft?

  Laat leerkrachten weten dat je kind een voedselallergie of intolerantie heeft en leg uit om welke voedingsmiddelen het gaat. Een aantal tips:

  • Geef aan welke voedingsmiddelen je kind wel kan eten. Een voorraadje snacks en alternatieven voor traktaties zijn handig, mits je de voorraad en houdbaarheid regelmatig controleert.
  • Bespreek met de leerkracht(en) eventueel een ‘noodplan’ dat in overleg met de behandeld arts is opgesteld.
  • Zorg ervoor dat de informatie voor de school ook op papier staat. Maak de informatie opvallend, bijvoorbeeld op gekleurd papier of voorzien van een foto van het kind. Houd de informatie kort en noteer je eigen telefoonnummer onderaan elke bladzijde, zodat de lezer kan bellen bij vragen. Vermeld ook het telefoonnummer van de huisarts.
  • Maak een kort verslag van alle afspraken die met de school zijn gemaakt.
  • Als het nodig is: zorg ervoor dat er een injectiespuit met adrenaline op school aanwezig is en controleer regelmatig de houdbaarheidstermijn. Ondanks alle maatregelen, kan het nodig zijn op school adrenaline toe te dienen. Daarvoor kan het nodig zijn dat ook de leerkracht leert hoe dat werkt.
  • Organiseer, eventueel samen met andere ouders van kinderen met een allergie of intolerantie, een informatieavond op school voor leerkrachten en ouders. Schakel eventueel de schoolartsendienst in.

  Wil je invloed uitoefenen op wat je kind op de BSO eet en drinkt? Overleg met ze.

  De hele dag gezond

  Hoe ziet een gezonde dag eruit? Het draait natuurlijk niet alleen om het avondeten. Hoe je op elk moment eet volgens de Schijf van Vijf lees je op de pagina’s: