Ingrediënten voor 10 traktaties
• 500 gram volkoren meel
• 7 gram gedroogde gist
• ½ theelepel zout
• 350 ml water
• 3 eetlepels olijfolie
• 150 gram gezeefde tomaten zonder zout (blik)
• oregano
• peper
• 200 gram rode en gele kerstomaten
• 2 bollen mozzarella
• 15 gram verse basilicum
Materialen
Keukenmachine, bakpapier en bakplaat
Bereiding
1. Meng het meel met de gist en het zout in een grote kom.
2. Verwarm het water tot het lauwwarm is en voeg met de olie toe aan het meelmengsel.
3. Kneed 5-10 minuten met een keukenmachine tot een soepel deeg. Voeg extra meel of water toe als het deeg te nat of te droog is. Bedek de kom met een schone theedoek. Laat het deeg minimaal 1 uur op een warme plek rijzen of laat een nacht in de koelkast staan.
4. Breng de gezeefde tomaten op smaak met oregano en peper.
5. Was de tomaten en snijd in plakjes.
6. Laat de mozzarella uitlekken en snijd in plakjes op schuur in stukjes.
7. Verwarm de oven voor op 200 °C.
8. Rol het pizzadeeg ongeveer 0,5-1 cm dik uit en snijd met een mes kerstbomen uit.
9. Bestrijk de kerstbomen met de tomatensaus en leg op elke pizza wat plakjes tomaat en mozzarella.
10. Leg de pizza’s op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 20-25 minuten in de oven gaar.
11. Was de basilicum, snijd klein en strooi over de pizza’s.
12. Serveer warm of koud. Bewaar in de koelkast tot het serveren.
Variatie
In plaats van gedroogde gist kun je ook verse gist gebruiken. Volg voor het gebruik de aanwijzingen op de verpakking. Ook lekker met andere toppings, zoals champignons, paprika en rucola.
Tip: weinig tijd? In veel supermarkten kun je kant-en-klare volkoren pizzadeeg kopen. Maak een kerstboom-sjabloon van karton of stevig papier, leg op het uitgerolde pizzadeeg en snijd eraan langs.